2019: COSBO in de buurt

Op 18 december 2018 sloot COSBO Stad Utrecht het jaar af met eigen vrijwilligers en enkelen uit het MNU-netwerk. De toespraak van COSBO-voorzitter Wim van Minnen is de moeite waard om kennis van te nemen, omdat het de situatie van ouderen in Utrecht schetst en dat wat COSBO voor deze inwoners kan betekenen.

“Ik ben Wim van Minnen en nam in mei het voorzittersstokje over van Wim van Gelder. Een markerend moment in 2018, het vertrek van een COSBO voorzitter die de stad tot in de haarvaten kent. Waar werken we met zijn allen aan: een stad waarin alle ouderen kwaliteit van leven kunnen realiseren en een passend steuntje in de rug krijgen waar nodig. Als je daaraan werkt moet je wel inzoomen op die groep ouderen:

 • Een groot deel alleenstaand
 • 25% migranten
 • 18% heeft een krappe beurs
 • Van de 80+ heeft 42% thuiszorg.

Velen gaat het goed, nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en pakken er verantwoordelijkheid bij door bij te dragen aan de samenleving. Bijvoorbeeld dmv van vrijwilligerswerk, door mantelzorg te geven, gezond te leven. Ons gaat het er natuurlijk om te laten zien waar het beter kan en beter moet. We zien drie rollen voor COSBO:

 1. Beinvloeden van gemeentebeleid
 2. Verbindende en bemiddelende factor zijn bij beleid en uitvoering
 3. Mee bepalen van de lokale agenda (dmv voorstellen, activiteiten, initiatieven.)

Terugkijkend op COSBO in 2018 zijn een paar zaken er uit te lichten:

 1. Informatievoorziening, een van onze belangrijke aandachtsvelden. Ons voorstel om een stedelijk overleg te starten is overgenomen en wordt nu uitgewerkt. De regie rond stedelijke informatievoorziening is nu in handen van U Centraal, die meer moet gaan doen met andere partners in de stad, ook met bewonersinitiatieven.Verder zien we dat er meer aandacht is voor laaggeletterden en niet-Nederlandstaligen in informatie en dienstverlening van de gemeente.
 2. Inkomen. Ons pleidooi om het aanbod van de U-pas te verbeteren lijkt gehoor te krijgen. Er is ook meer oog voor mensen met hoge zorgkosten. Er worden de nodige verbeteringen aangebracht in de regelingen voor minima, zeker ook de ouderen.
 3. Wonen: als nieuwe woon-zorginitiatieven en meer geschikt en levensloopbestendig bouwen zijn bij diverse gelegenheden aangekaart. We zien heel langzaam beweging op het Stadskantoor, nu er een nieuwe wethouder zit. Het woondossier is groot en complex, daarom is dit iets dat we nu samen doen met partners in het Maatschappelijk Netwerk Utrecht.
 4. Cultuursensitieve buurtteams is eveneens in MNU-verband opgepakt. Onze samenwerking met diverse migranten-vertegenwoordigers is goed, het netwerk breidt zich uit en we werken meer samen met NOOM. De buurtteams en sociaal makelaars zullen hier meer op getoetst worden door de gemeente, al is nog niet helemaal duidelijk hoe. Voor het beter bereiken van migranten ouderen is dit wel heel belangrijk.

Dit geeft een beeld van de relevantie van ons werk en van de thema’s waarop we in 2018 actief waren. Kijkend naar 2019 kun je stellen dat de thema’s weliswaar dezelfde zijn, maar onze aanpak is wat anders: We gaan meer de wijken in. We gaan daar ophalen en brengen. Utrecht kent geen integraal ouderen beleid. En dat wat ontwikkeld wordt/is is steeds meer toegespitst op wijk-/buurtniveau.

Hier zien wij een belangrijke opdracht voor COSBO in het komende jaar: wat gebeurt er in de wijken als het om de oudere inwoners gaat en welke belemmeringen vragen om stedelijke signalering en beleid?

Wat is nodig, wat willen we bereiken:

 • Meer geschikte woningen/woonvormen en een toegankelijke woonomgeving, met voorzieningen
 • Laagdrempelige wijkinformatiepunten en (onafhankelijke) cliëntondersteuning
 • Toegankelijker en cultuur-/LHBT- sensitievere hulp- en zorgverlening
 • Meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl
 • Voldoende medische zorg en (in)formele ondersteuning, ontmoetingsplekken in de buurt en efficiënte samenwerking tussen betrokken professionals, informele zorgverleners en mantelzorgers
 • Woon-zorglasten die in verhouding staan tot het besteedbaar inkomen.

Het is duidelijk dat COSBO graag meebeweegt in het wijkgerichte beleid van de gemeente en uitvoeringsorganisaties. Alleen dan krijgen we een optimaal beeld van het beleid in relatie tot wat dat in de praktijk voor oudere inwoners inhoudt. Voor het de wijken ingaan moeten wel wij veel ruimte voor maken in de agenda. Dat zal voor bepaalde activiteiten die we gewend waren te doen ook betekenen dat ze vervallen of minder prioriteit krijgen. We hopen dat u zich kunt vinden in deze aanpak en deze prioriteiten. We hopen dat u ook in 2019 weer een bondgenoot, vrijwilliger, partner bent om deze doelen te bereiken.”

Om het meer wijkgericht werken vorm te geven, verdelen de bureaumedewerkers van COSBO de aandacht over de 10 wijken van Utrecht. Housnia: West, Noordwest, Overvecht. Els: Zuidwest, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern. Martina: Noordoost, Oost, Binnenstad, Zuid. Ook Annet zal waar mogelijk op pad gaan.

Klik hier voor het complete jaarplan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann