Actieplan: meer woningen en woonvormen voor ouderen in Utrecht  

De gemeente Utrecht gaat extra inzetten op meer woningen en woonvormen voor ouderen. Daarmee speelt ze in op de toenemende vergrijzing in de stad. Op 8 maart 2022 ondertekenden de gemeente en haar partners in de woningbouw hiervoor het Actieplan Een (t)huis voor ouderen. 

Door de vergrijzing zijn er tot in 2040 in Utrecht jaarlijks 600 extra woningen voor ouderen nodig. De groep senioren groeit én wordt steeds ouder. Daarmee neemt ook de vraag naar ondersteuning toe. Woningen en woonomgeving moeten daarop ingericht zijn, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. 

Gezamenlijke aanpak
Gemeente, vertegenwoordigers van de ouderen zelf, huurders, zorginstellingen, ontwikkelaars, beleggers, initiatiefnemers, corporaties en het zorgkantoor zijn gekomen tot een gezamenlijke aanpak. Wethouder Kees Diepeveen (Wonen) constateert dat er niet alleen méér woningen voor ouderen nodig zijn: ‘Ook in kwaliteit is er veel meer gerichtheid op ouderen nodig, zoals een grote verscheidenheid aan woonvormen die aansluit op de diversiteit in de woonbehoefte. Dit draagt bovendien bij aan de doorstroming op de gehele woningmarkt.’ Ruim een derde van de behoefte is voor woonvormen voor ouderen met een lichte tot zeer intensieve zorgvraag.  

Senior-vriendelijke omgeving
Naast extra woningen zet het actieplan in op het creëren van een senior-vriendelijke omgeving. Locaties binnen 500 meter van voorzieningen als supermarkten, buurtcentra en gezondheidscentra komen in aanmerking voor ouderenhuisvesting. Dit is niet alleen prettig voor ouderen, maar ook voor partijen die zorg aanbieden. En het stimuleert ouderen in beweging te blijven, ook als ze minder goed ter been zijn.

Ontmoeting
Vereenzaming kan bij ouderen een groot probleem vormen. ‘Daarom is het belangrijk dat ouderen elkaar en anderen makkelijk kunnen ontmoeten’, aldus Wethouder Rachel Streefland (zorg). De samenwerkingspartners zetten zich in voor ontmoetingsruimten en een aantrekkelijke, toegankelijke openbare ruimte. Daarnaast worden woon(zorg)vormen zoveel mogelijk gelijkmatig verspreid over de stad. Zo kunnen ouderen langer in de eigen buurt en de eigen sociale omgeving blijven wonen.  

COSBO-Stad-Utrecht
Als lid van de werkgroep Wonen van het MNU (Maatschappelijk Netwerk Utrecht) is COSBO-Stad-Utrecht bij het actieplan betrokken. We juichen dit initiatief toe en kijken uit naar de concrete resultaten.  

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann