Is alles besproken?

Voor alle mensen is het belangrijk om prettig en veilig te wonen, om zich mentaal en lichamelijk goed te voelen , om contacten te hebben en om richting te kunnen geven aan het eigen leven en om vertrouwen te hebben in de toekomst. Dat geldt zeker ook voor senioren, ondanks leeftijd of beperkingen. De toekomst is ook de dag van morgen. In deze tijd, waarin de roep om “eigen regie” en “zelfredzaamheid” steeds luider klinkt, is het voor iedereen van belang om aan te geven wat zij van waarde vinden voor een goed leven en wat zij daarvoor nodig hebben.

Veel ouderen zijn niet gewend om te vragen, maar wanneer zij onderwerpen die voor hen van belang zijn niet bespreken, dan verandert er niets. Bespreken betekent delen en delen kan ervoor zorgen dat ongemak vermindert en dat men , samen met anderen, eventuele problemen beter aankan. Dat bespreken kan met familie, de huisarts, thuishulpen, de dominee, een buurtteammedewerker, afhankelijk van het onderwerp.

Om daarbij een handje te helpen heeft de ouderendelegatie uit het Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen (NUZO) een kaart ontwikkeld dat als ‘spiekbriefje’ kan dienen bij gesprekken. Aan de ene kant om op ideeën te komen en aan de andere kant om gedachten en invallen op te schrijven om ze voor een toekomstig gesprek niet te vergeten.

Deze kaart heet: Is Alles Besproken, Nu Zo en Later?

COSBO-Stad-Utrecht heeft in 2014 speciale aandacht besteed aan het bekend maken van deze kaart, door middel van bijeenkomsten met ouderen in Utrecht en omgeving. Ook zijn er gesprekken geweest met professionals. Verder is de kaart aangeboden aan de projectleider Ouderenperspectief van de Buurtteams, o.a. ter ondersteuning bij huisbezoeken aan 80+ers.

Later is een vervolgproject opgezet gericht op gesprekken met oudere migranten, door het Netwerk van Organisaties Oudere Migranten (NOOM), waarvoor een aangepaste gespreksfolder is ontwikkeld. Tevens is er een handleiding beschikbaar voor professionals.

INFO: https://www.nuzo-utrecht.nl/NUZO-Projecten-Afgerond

 

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann