Levensvragen

In 2017 besteedde COSBO speciale aandacht aan het thema zingeving en aandacht voor levensvragen van ouderen. Levensvragen zijn vragen over de zin van het leven, die meestal pas ter sprake komen als er vertrouwen, tijd en ruimte voor is bij hulp- en zorgverleners. Ook komt het vaker voor in situaties van ziekte of verlies, waar juist ouderen meer mee te maken hebben. Het gaat om vragen als “Wat is de zin van mijn leven?”, “Wat doe ik met de tijd die mij resteert?”, “Ben ik van betekenis geweest?”, en “Hoe kom ik in het reine met wat mij dwars zit?”

In ziekenhuizen en verpleeg-/verzorgingshuizen is vaak een geestelijk verzorger beschikbaar om met deze vragen om te gaan. Maar in de omslag van meer zorg thuis, onder verantwoordelijkheid van gemeenten en zorgverzekeraars, is dit deel van de zorg en begeleiding eigenlijk niet meegenomen. Dus wie niet zelf in staat is om begeleiding te regelen, zal merken dat vergoeding door de gemeente (Wmo) of zorgverzekeraar (aanvullend pakket) niet of moeizaam gaat. Hier wil COSBO als belangenbehartiger in Utrecht wat aan doen, ook in 2018.

Het project in 2017 bestond uit verschillende activiteiten: een overzicht bieden van alle mogelijkheden om hulp bij levensvragen te krijgen (komt op deze website), een conferentie (30 mei 2017), een zomerschool voor ouderen (20 juni, 4 juli en 21 juli) en een aantal studiedagen voor professionals (15 en 27 november 2017). In 2018 willen we in elk geval weer een Zomerschool organiseren voor ouderen.

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann