Levensvragen

Sinds 2017 besteedt COSBO speciale aandacht aan het thema zingeving en levensvragen. Levensvragen zijn vragen over de zin van het leven, die meestal pas ter sprake komen als er vertrouwen, tijd en ruimte voor is bij hulp- en zorgverleners. Ook komt het vaker voor in situaties van ziekte of verlies, waar juist ouderen meer mee te maken hebben. Het gaat om vragen als “Wat is de zin van mijn leven?”, “Wat doe ik met de tijd die mij resteert?”, “Ben ik van betekenis geweest?”, en “Hoe kom ik in het reine met wat mij dwars zit?”

In ziekenhuizen en verpleeg-/verzorgingshuizen is doorgaans een geestelijk verzorger beschikbaar om met deze vragen om te leren gaan. Maar nu steeds meer zorg thuis plaatsvindt, onder verantwoordelijkheid van gemeenten en zorgverzekeraars, is dit soort begeleiding eigenlijk niet goed geregeld. Vergoeding door de gemeente (Wmo) of zorgverzekeraar (aanvullend pakket) lukt niet of nauwelijks. Hier wil COSBO als belangenbehartiger in Utrecht wat aan doen.

Het project in 2017 bestond uit verschillende activiteiten: een overzicht van alle mogelijkheden om hulp bij levensvragen te krijgen (op deze website), een conferentie (30 mei 2017), een Zomerschool voor ouderen en een aantal studiedagen voor professionals (november 2017). In 2018 is een extra training geweest (maart) en opnieuw werd de Zomerschool aangeboden. In de zomer van 2020 organiseert COSBO samen met de Bibliotheek Utrecht enkele workshops, onder de titel “Zomerse gesprekken – in de herfst van uw leven”. Ook zijn wij de komende jaren betrokken bij een project van de Universiteit van Humanistiek, dat is gericht op kennisvergroting bij zorgverleners (SLoZ).

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann