Levensvragen

Sinds 2017 besteedt COSBO speciale aandacht aan het thema zingeving en levensvragen. Levensvragen zijn vragen over de zin van het leven, die meestal pas ter sprake komen als er vertrouwen, tijd en ruimte voor is bij hulp- en zorgverleners. Ook komt het vaker voor in situaties van ziekte of verlies, waar juist ouderen meer mee te maken hebben. Het gaat om vragen als “Wat is de zin van mijn leven?”, “Wat doe ik met de tijd die mij resteert?”, “Ben ik van betekenis geweest?”, en “Hoe kom ik in het reine met wat mij dwars zit?”

COSBO heeft zich ingezet om de geestelijke zorg thuis beter te regelen in Utrecht: een overzicht van alle mogelijkheden om hulp bij levensvragen te krijgen (op deze website), een conferentie (30 mei 2017), een Zomerschool voor ouderen en een aantal studiedagen voor professionals . In 2018 volgde een extra training en is de Zomerschool opnieuw aangeboden. De gemeente zag destijds geen reden om begeleidingskosten op basis van de Wmo te vergoeden.

Vanaf 2019 heeft het ministerie van VWS wel middelen beschikbaar gesteld om -met name voor 50-plussers- geestelijke verzorging thuis mogelijk te maken. Ook is meer wetenschappelijk onderzoek gestart naar het effect van deze vorm van begeleiding. In Utrecht is het initiatief Zin in Utrecht een koploper op dit gebied:  regionaal ontstaan steeds meer van zulke Centra voor Levensvragen. Daarnaast zijn diverse projecten gestart, ook in Utrecht, die meer aandacht besteden aan zingeving en alles daaromheen.

In de zomer van 2021 organiseert COSBO samen met de Bibliotheek Utrecht (Neude) weer enkele workshops, onder de titel “Zomerse gesprekken – in de herfst van uw leven”. Ook zijn wij de komende jaren betrokken bij een project van de Universiteit van Humanistiek, dat is gericht op kennisvergroting bij zorgverleners (SLoZ).

 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann