Welzijn

Bewegen is een belangrijke voorwaarde om gezond oud te worden. En doordat bewegen zulke positieve associaties heeft, is het ook een goede manier om mensen die weinig buiten de deur komen weer meer onder de mensen te brengen. Het mooie is: ook menselijk contact bevordert geestelijke fitheid. Een preventief ouderenbeleid legt dan ook meer accent op gezonde levensstijl (beweging en voeding) in combinatie met sociale activiteiten en het bevorderen van cognitieve vaardigheden. Ook deelname aan cultuur stimuleert vitaliteit.

COSBO adviseert de volgende punten:

– Bewegen voor ouderen:

Omarm dit als een onderdeel van sport en ontwikkel voor hen een stedelijk beweegprogramma dat in alle wijken wordt uitgevoerd. Heb in de beweegprogramma’s ook oog voor sociale vaardigheden, zodat deelnemende ouderen elkaar ook makkelijker buiten de lessen om zullen opzoeken, naar voorbeeld van Beweegvriendelijke Wijk Noordoost: www.beweegvriendelijkewijk.nl. Stimuleer ook sportverenigingen met financiële middelen, om sport voor ouderen aan te bieden en te werken aan de fysieke toegankelijkheid van hun faciliteiten.

Werving:

Verstrek informatie in meerdere talen en op verschillende manieren (digitaal en niet-digitaal) over de beweegmogelijkheden per wijk. Maak in foldermateriaal gebruik van foto’s waarin
verschillende groepen ouderen zich herkennen. Zorg dat beweegmakelaars een betere afspiegeling vormen van de wijken waarin zij werken.

Bankjes:

Maak wandelen voor ouderen aantrekkelijker, door langs looproutes naar winkels en parken bankjes te zetten. Wanneer er geen mogelijkheid is om tussendoor uit te rusten, durven velen namelijk niet eens aan zo’n tocht te beginnen. Vuistregel is een bankje om de 100 á 125 meter, liefst op een plek waar ook nog iets te zien valt.

Veelzijdig:

De ene oudere houdt van bingo en de andere van opera, de een wil tot op hoge leeftijd actief zijn voor anderen, de ander laat zich graag vertroetelen met eten uit zijn of haar geboorteland. Sluit aan bij de veelzijdigheid van de Utrechts ouderen en laat hen ook zelf meedenken over activiteiten, zonder te vervallen in een afwachtend ‘het initiatief moet vanuit de wijkbewoner komen’.

Informatiepakket:

Stuur iedereen boven de 65 jaar jaarlijks een informatiepakketje over zorg en welzijn, in begrijpelijke taal. Zo weten mensen in elk geval hoe ze het Buurtteam in hun wijk kunnen bereiken (dat is nu alleen via internet te vinden). Ouderen waarderen dit soort informatie erg en er gaat een preventieve werking van uit. De informatiekrant Zorg & Ondersteuning die jaarlijks via het Stadsblad wordt verspreid, wordt helaas erg slecht bezorgd.

Mantelzorgcompliment:

Utrecht schafte dit in 2016 af, maar zou het weer moeten invoeren. Informatie over dit geldbedrag voor mensen die intensieve mantelzorg verlenen kan in bovenstaand
informatiepakket worden opgenomen. Als de aanvraag via het Steunpunt Mantelzorg verloopt, kan dit bevorderen dat mensen in contact komen met de aanvullende zorg en ondersteuning die nog te vaak ontbreekt.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann