Conferentie over zingevings- en levensvragen

COSBO Stad Utrecht en de Protestantse Diaconie Utrecht organiseerden op dinsdag 30 mei 2017 de conferentie Ouderen, wat houdt ze bezig? over hulp bij zingevings- en levensvragen. De bijeenkomst werd bezocht door zowel ouderen en vrijwilligers als professionals uit o.a. buurtteams, wijkverpleging, sociaal makelorganisaties en de gemeente.

Ouderen wonen tegenwoordig langer zelfstandig, indien nodig met hulp, zorg en ondersteuning. Gemeenten zijn verantwoordelijk om, samen met uitvoerende instanties, invulling te geven aan het beleid dat daarin voorziet. Doorgaans beperkt zich dat tot vooral praktische zorg en ondersteuning, terwijl juist bij ouderen meer behoefte kan ontstaan aan een diepgaand gesprek, tijd en aandacht voor hun levensvragen of hun zoektocht naar de zin van het leven. Voor sommigen bieden kerk, arts of goede vrienden hiervoor voldoende gelegenheid. Maar er zijn ook mensen voor wie die drempel te hoog is of een gepasseerd station. Hoe komen wij ouderen in Utrecht hier in tegemoet, zeker degenen zonder levensbeschouwelijke achtergrond? Welk beleid hanteert de overheid en wat betekent dat in de praktijk? Hoe kunnen we met deze vragen omgaan?

Bekijk hier het programma en hieronder het dagverslag. De presentaties van de sprekers treft u hieronder:

Suzette van IJssel – Zin in Utrecht (over zingeving en levensvragen bij ouderen, ervaringen in Utrecht)

Etje Verhagen – beroepsvereniging VGVZ (over geestelijke verzorging in het sociaal domein en de financiering)

Rinske Boomstra – VILANS (over omgaan met levensvragen voor hulpverleners in de praktijk)

In het najaar volgen enkele studiedagen voor professionals om zich verder te verdiepen in bepaalde thema’s. In juni en juli zijn er drie workshops voor ouderen georganiseerd, waarin zij kunnen praten over wat hen bezighoudt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann