Achterban/ geschiedenis

Samenwerkingsverband

Cosbo-Stad-Utrecht is in 1975 ontstaan als samenwerkingsverband van de drie lokale afdelingen van ANBO, PCOB en KBO. Dit om effectiever voor de belangen van ouderen in de stad op te komen en centraal aanspreekpunt te zijn voor de gemeente en andere instanties. Begin 2016 is de formele band tussen de lokale ouderenbonden en COSBO losgelaten, maar de nauwe relatie is gebleven.

Ouderenorganisaties in Utrecht
Voor meer informatie over de andere, huidige ouderenorganisaties in Utrecht klik op:
Seniorenplatform ACO
PCOB Utrecht
KBO Stad Utrecht
KBO Leidsche Rijn (incl. Vleuten/De Meer)

COSBO is sinds een aantal jaren ‘aanjager’ in het (informele) samenwerkingsverband van een aantal migrantenorganisaties voor ouderen: het Netwerk Oudere Migranten Utrecht (NOMU). Bovendien werken we regelmatig samen met het landelijke migrantennetwerk NOOM. En we hebben een goede verbinding met vertegenwoordigers van FNV Lokaal Utrecht Midden.

Geschiedenis
COSBO-Stad-Utrecht is al decennia actief in Utrecht. Samen Werken Werkt Beter was op 2 juni 1975 het motto waaronder drie ouderenbonden hun samenwerking startten in de vorm van een Stedelijke Raad van OverlegIn het najaar kwam een eerste advies uit op de nieuwe gemeentelijke nota Bejaarden Welzijn. Op 27 augustus 1979 werd COSBO-Stad-Utrecht formeel opgericht: het Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen. 

In 1983 ontvingen we de eerste subsidie van de gemeente Utrecht en namen we steeds vaker deel aan officiële overlegorganen. De eerste werkgroep over wonen startte in 1986 en was betrokken bij de gemeentelijke nota Zelfstandige Ouderenhuisvesting. Daarna ontstonden de werkgroepen Verkeersveiligheid & Openbaar vervoer en Beveiliging tegen Criminaliteit. Later volgden Minimabeleid en Zorg, maar ook werd er afzonderlijk aandacht besteed aan de belangen van oudere migranten. COSBO werd een begrip en is dat nog steeds in Utrecht.

De eerste betaalde kracht kwam in 1991 in dienst. Op dit moment werken er vier personen op het bureau (2,1 Fte). Zo vaak als mogelijk organiseert COSBO bijeenkomsten met uiteenlopende thema’s, voor verschillende doelgroepen.

Terugblikkend toont de geschiedenis van COSBO-Stad-Utrecht dat de speerpunten van beleid nooit wezenlijk zijn veranderd. In principe ging en gaat het over het meebeslissen over het eigen leven en de kwaliteit daarvan. Wij zorgen ervoor dat de stem van de ouderen daarbij gehoord blijft worden.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann