Coronamaatregelen? Help ouderen naar buiten en zorg voor contact!

Het kabinet heeft half oktober en begin november 2020 strengere maatregelen afgekondigd om het stijgend aantal coronagevallen en ziekhuisopnames in te dammen. Maar het is nog steeds niet zo dat er al sprake is van een volledig stilleggen (lockdown) van het dagelijks leven. Dat betekent dat het mogelijk blijft om oudere inwoners die niet zo gezond meer zijn te bezoeken, nu met maximaal 2 personen per dag. Ook is het belangrijk hen te stimuleren naar buiten te gaan en in beweging te blijven, al is het maar met 1 begeleider. COSBO ziet dat veel oudere mensen zichzelf heel erg blijven beperken en dat vergroot de kans op andere gezondheidsproblemen. We weten dat veel mensen al maanden niet graag naar winkelgebieden gaan, weinig gebruik maken van openbaar vervoer en zelfs liever geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan. Buurtbewoners en zorg-en hulpverleners doen overigens erg hun best deze mensen toch te bereiken en helpen.

Het is daarom zeer belangrijk de juiste informatie over de maatregelen en de mogelijkheden te delen, via kanalen die juist deze mensen thuis bereiken. Een bron van informatie is bijvoorbeeld de website van Pharos, in diverse talen beschikbaar: https://www.pharos.nl/coronavirus/.

COSBO heeft zelf ook een korte tekst beschikbaar, die men zelf kan vertalen als nodig, die te verspreiden is via geschreven of gesproken Whatsapp-berichten. Vraag ernaar bij Esther Postema: e.postema@cosbo-stad-utrecht.nl .

Verder is het goed te weten dat de landelijke ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB telefonisch bereikbaar zijn voor mensen die graag even een praatje willen of die met vragen zitten. Dit kan bij de KBO-PCOB dankzij partner NOOM ook in andere talen.

Achtergrondinformatie over ouderen in coronatijd is verder te vinden bij kenniscentrum Movisie.

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann