Gemeenteraadsverkiezingen ’18: speerpunten voor ouderen

In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. COSBO Stad Utrecht heeft al aan het begin van 2017 met een groepje senioren een aantal speerpunten verspreid onder lokale partijen:

Samengevat gaan onze speerpunten over:

1. Maximaal bereik van inwoners – eenvoudige en goed vindbare informatie, ook niet-digitale informatie, toegankelijke procedures en een speciale ouderenvoorlichtingsfunctie.

2. Thuis oud worden – integraal/samenhangend beleid op de terreinen wonen/zorg/welzijn/mobiliteit/veiligheid; incl. het advies om de huidige structuur en invulling van buurtteams/sociaal makelaars niet door nieuwe aanbestedingsrondes (2018/19) onder druk te zetten.

3. Financiële armslag – helderheid over eigen bijdragen, voorkomen van ‘stapelingseffecten’, meer oog voor de uitgaven van ouderen (m.n. zorgkosten).

4. In alle beleid en uitvoering oog voor diversiteit en cultuurverschillen, daar op blijven scholen en trainen; verder is een bredere kijk op zingeving nodig in het Wmo-beleid, meer dan alleen dagbesteding, activiteiten of praktische hulp.

In september 2017 publiceerde de gepensioneerdenorganisatie NVOG met partner KNVG een checklist voor seniorvriendelijke gemeenten. Ook interessant voor lokale politieke partijen in het kader van de verkiezingsvoorbereidingen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann