Gemeenteraadsverkiezingen 2018: speerpunten voor ouderen

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Wij weten dat er lokale partijen zijn die nu al werken aan hun verkiezingsprogramma en die ook graag input zouden krijgen van inwoners of organisaties uit de stad. COSBO Stad Utrecht heeft daarom samen met een groepje senioren alvast een aantal speerpunten aangeboden, die wat ons betreft van belang zijn voor de plannen die partijen in de aanloop naar de verkiezingen in 2018 presenteren. 

Samengevat gaan onze speerpunten over:

1. Maximaal bereik van inwoners – eenvoudige en goed vindbare informatie, ook niet-digitale informatie, toegankelijke procedures en een speciale ouderenvoorlichtingsfunctie.

2. Thuis oud worden – integraal/samenhangend beleid op de terreinen wonen/zorg/welzijn/mobiliteit/veiligheid; incl. het advies om de huidige structuur en invulling van buurtteams/sociaal makelaars niet door nieuwe aanbestedingsrondes (2018/19) onder druk te zetten.

3. Financiële armslag – helderheid over eigen bijdragen, voorkomen van ‘stapelingseffecten’, meer oog voor de uitgaven van ouderen (m.n. zorgkosten).

4. In alle beleid en uitvoering oog voor diversiteit en cultuurverschillen, daar op blijven scholen en trainen; verder is een bredere kijk op zingeving nodig in het Wmo-beleid, meer dan alleen dagbesteding of praktische hulp.

In september 2017 publiceerde de gepensioneerdenorganisatie NVOG met partner KNVG een checklist voor seniorvriendelijke gemeenten. Ook interessant voor lokale politieke partijen in het kader van de verkiezingsvoorbereidingen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann