Hoe ervaren 65-plussers de versoepeling van coronamaatregelen? (ANBO-peiling)

Vier van de tien ouderen ervaart een toenemende drukte nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Dat blijkt uit een peiling van ANBO onder 5500 ouderen.

Bijna 60 procent van de ouderen weer bezoek thuis. Uit de peiling van ANBO blijkt dat 41 procent van de ouderen het alweer erg druk vindt in de supermarkt; zo druk dat het niet (goed) lukt om 1,5 meter afstand te houden. Ook in de winkelstraten ervaren ouderen het als erg druk (36 procent). Ruim tweederde van de ouderen geeft aan dat het wel lukt om 1,5 meter afstand te houden als ze buiten wandelen of fietsen.
Van de ouderen die altijd op de kleinkinderen pasten, geeft bijna de helft aan dat ze weer van plan zijn om dat te doen. Bijna 23 procent van de respondenten gaat dat niet doen en de rest (22 procent) twijfelt nog.

Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat zij het risico klein achten dat ze besmet raken nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Ruim 13 procent van de ouderen acht het risico op besmetting (heel) groot en 40 procent zegt het niet goed te kunnen inschatten.
Van alle ouderen geeft driekwart aan (nog) geen gebruik te maken van het openbaar vervoer of de regiotaxi; 12 procent doet dat wel en 14 procent twijfelt of ze dat op korte termijn gaan doen.

Overigens heeft de gemeente Utrecht de nodige richtlijnen voor de buitenruimte en 1,5-metersamenleving opgesteld, zo meldt DUIC.

Over de peiling
De peiling van ANBO vond plaats tussen 19 en 21 mei 2020 en ruim 5500 mensen vulden de vragenlijst in. Daarvan was 52 procent man en 48 procent vrouw. Van alle respondenten was 54 procent tussen de 70 en 80 jaar oud; 23 procent tussen de 65 en 70 jaar en 14 procent ouder dan 80 jaar.

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann