Woonbeleid in Utrecht – onze ideeën

Sinds een paar jaar werkt COSBO samen met partners uit het Maatschappelijk Netwerk Utrecht aan het complexe woondossier. De hierbij gevormde werkgroep Wonen richt zich vooral op het bevorderen van meer geschikte woningbouw en meer ruimte voor wooninitiatieven. De aanleiding hiervoor was een aangenomen motie in de gemeenteraad van Utrecht, die juist op deze punten het beleid moest gaan verbeteren. Concreet heeft de werkgroep ingezet op de nieuwbouwprojecten NPD-strook (Overvecht) en Merwedekanaalzone (Rivierenwijk), naast de samenwerking met Stichting Omzien op het terrein van de wooninitiatieven.

Op 14 mei 2019 voerden wij het woord bij een raadsinformatiebijeenkomst over de nieuwe Huisvestingsverordening, waar COSBO met de partners gezamenlijk heeft ingesproken. Hier is er wederom voor gepleit om het voor met name ouderen en mensen met beperkingen gemakkelijker te maken in de eigen wijk te blijven wonen en ook de kosten van eventuele aanpassingen of verhuizing niet al te veel te laten oplopen. Verder is het belangrijk om meer te doen voor oudere migranten, die relatief nog moeilijker doorstromen naar passender woonruimte naarmate zij ouder worden. Een week later werd de nieuwe Woonvisie van de gemeente besproken tijdens een druk bezochte raadsinformatiebijeenkomst. COSBO gaf hier mede namens Solgu, ACO, Saluti (MNU-partners) een uitvoerige reactie. Het lijkt erop dat de gemeenteraad zich realiseert dat de gemeente meer zou moeten ondernemen om doorstroming te bevorderen en het ouderen niet moeilijker te maken om langer zelfstandig te wonen. Inzet van de Verhuisadviseur (of liever: wooncoach?) blijft van groot belang de komende jaren, als het aantal ouderen toeneemt.

Dat het hard nodig is om meer aan woning(ver)bouw te doen om mensen veilig en goed oud te laten worden, blijkt ook uit een uitgebreide literatuurstudie van RaboResearch (april 2020). Er is een groeiend aantal 65-plussers de komende jaren en zij hebben specifieke woonwensen, maar daarvoor zijn nog onvoldoende geschikte woningen en zeker niet in de directe omgeving. Wanneer daar meer aan gedaan zou worden, leidt dat tot doorstroming op de huizenmarkt en dat is dus ook goed voor de jongere generaties.

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann