Informatievoorziening: meer dan digitaal graag!

Al jaren pleit COSBO voor betere informatie over regelingen, voorzieningen en activiteiten in Utrecht. Bijna een derde van de senioren in Utrecht voelt zich beperkt omdat ze internet niet kunnen gebruiken, vooral lager opgeleiden. Uit al onze contacten met zowel ouderen zelf als professionals blijkt steeds weer: er is genoeg mogelijk, maar mensen weten de weg er naartoe niet goed te vinden. De toenemende digitalisering maakt het zeker niet makkelijker op.

In januari 2020 hebben wij hierover opnieuw geschreven richting gemeenteraad, in het kader van de behandeling van een nota over Laaggeletterdheid en digivaardigheden.

Omdat ons vaak gevraagd wordt naar wat ouderen willen, hebben we dit lijstje dat kan helpen:

  • Hanteer in de communicatie met inwoners goed leesbare (qua lettertype en kleuren) en begrijpelijke taal (B1) en zet meer middelen in dan alleen internet.
  • Vermeld standaard een telefoonnummer en bezoekadres voor nadere informatie of hulp bij aanvragen.
  • Richt per wijk/buurt eenvoudige wijkinformatiepunten in, herkenbaar en op vaste tijden en goed bereikbare locaties, bedoeld om op basis van een vraag te verwijzen naar de juiste plek om die beantwoord te krijgen (b.v. meegeven telefoonnummer of geprinte folder of formulier).
  • Onderzoek regelmatig hoe inwoners de toegepaste informatiemiddelen ervaren en pas de communicatie daarop aan. Digitalisering sluit een grote groep mensen uit, niet alleen ouderen, en het maakt meer mensen afhankelijk van anderen.
  • Zet regelmatig informatie over regelingen en mogelijkheden in huis-aan-huiskranten en dring aan op zorgvuldige bezorging, zodat meer mensen de weg kunnen vinden.
  • Richt aanvraagformulieren en -procedures zo in dat ze niet van ‘het systeem’ uitgaan (met bijbehorende vaktermen of afkortingen), maar van de leefwereld van de aanvrager. Toets formulieren eerst goed bij de doelgroep(en). Aanvragen moeten ook altijd op papier gedaan kunnen worden. Benoem een digi-adviseur of –loket die mensen helpt.
  • Benoem een deskundige voorlichter: iemand die de lokale sociale kaart goed kent en die aan (groepen) ouderen op locatie informatie kan geven over voorzieningen en regelingen en hoe die aan te vragen. Ter ondersteuning in de wijken kunnen vrijwillige ouderenadviseurs en vertegenwoordigers van migrantengroepen ingezet worden.
  • Bevorder computer- en taalvaardigheidscursussen in de wijk, gericht op specifieke doelgroepen, zoals senioren (op eigen tempo en niveau). Niet alleen in groepsvorm, maar ook met 1-op-1-hulp.

LEESTIP: “Ouderencommunnicatie” – praktische informatie, tips en voorbeelden om activiteiten voor ouderen onder de aandacht te brengen. Online publicatie van gemeente Amsterdam, juni 2019 (Programma Age Friendly City Amsterdam).

Ook nuttig: de Checklist Toegankelijke Informatie van Pharos, gericht op het bereiken van mensen die de taal niet machtig zijn of niet goed kunnen lezen en schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann