Hulp bij levensvragen en zingeving

In Utrecht zijn verschillende aanbieders op het terrein van levensvragen en zingeving die kunnen helpen als iemand hiermee worstelt. Denk aan professioneel geestelijk verzorgers of rouwbegeleiders, maar er zijn ook vrijwilligersprojecten. Men neemt de tijd om vooral te luisteren en aandacht te geven aan de zaken die mensen in hun alledaagse leven kunnen belemmeren. Nog te vaak wordt gedacht dat actief worden, bijvoorbeeld wandelen of naar een koffieochtend komen, de oplossing biedt om eenzaamheid tegen te gaan. Maar dat werkt lang niet bij iedereen en zeker niet bij mensen die veel hebben meegemaakt, zoals een psychiatrisch verleden of een groot verlies in de directe omgeving. Ook het leren omgaan met ouder worden en afscheid nemen is iets dat in sommige gevallen meer begeleiding vergt.

De gemeente Utrecht hanteert een wat beperkte definitie van zingeving en hoe daarbij ondersteund kan worden. Voor levensvragen en ondersteuning daarin wordt verwezen naar kerkelijke instanties, dus vergoeding via Wmo is niet mogelijk. COSBO is het hiermee niet eens en probeert dit beleid te veranderen. Wel is vergoeding soms mogelijk via de ziektekostenverzekering (alternatieve geneeswijzen), maar ook dan beperkt.

Voorbeelden van interessant aanbod in de stad, naast het werk van diverse godsdienstige gemeenschappen / kerken:

Kijk ook eens op de site Jekuntmeer, waarop veel lokale organisaties te vinden zijn die op allerlei terreinen actief zijn. Verder is Zinwijzer een informatieve website over het thema zingeving en levensvragen. Daar zijn meer tips te vinden over ondersteuning of concrete activiteiten.

In april 2018 verscheen dit overzicht van trainingen en scholing en andere handreikingen rond zingeving. Handig voor professionals die hier mee te maken krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann