COSBO Actief / nummer 1 2021
NIEUWE DIRECTEUR
Directeur Martina van den Dool heeft eind november 2020 afscheid genomen. Zij heeft ruim zes jaar gewerkt aan lokale belangenbehartiging voor ouderen bij COSBO Stad Utrecht. We danken Martina voor haar inzet.
Per 1 december heeft Beer Boneschansker het stokje overgenomen. Beer is 61 jaar. Zijn carrière tot nu toe is divers. Hij is opgeleid als theaterdocent en theater- en filmregisseur en was onder meer directeur van een cultuurfestival van en door jongeren met een handicap. Daarnaast heeft Beer zich altijd ingezet voor mensen met een handicap in verschillende bestuursrollen bij BOSK, Per Saldo en Ieder(in). Belangenbehartiging is voor Beer dus bekend terrein. Beer wil graag, naast de aandacht voor specifieke problemen waar ouderen tegenaan lopen, aandacht geven aan het enorme kapitaal dat de ervaring van ouderen met zich meebrengt en zich sterk maken voor een inclusieve samenleving waar iedereen bij hoort.
OUDERENHUISVESTING
“Zet actief in op meer geschikte en betaalbare woningen voor ouderen en op doorstroming van ouderen uit hun eengezinswoningen. Door voor ouderen te (ver)bouwen, maken ouderen plaats voor starters en andere woningzoekenden; ontwikkel woonvormen die het gapende gat tussen wonen thuis en verblijf in een verpleeghuis kunnen dichten; zet in op het verkleinen van het tekort aan woningen voor ouderen in elke wijk, met voorzieningen voor welzijn en zorg in de buurt. Dit tekort neemt de komende jaren sterk toe door de forse groei van het aantal ouderen”.
Dit zijn enkele hartenkreten uit het zogeheten ‘Toetsingskader’ Woonbeleid vanuit het perspectief van ouderen’. van de Werkgroep Wonen van het MNU, een samenwerkingsverband van o.a. COSBO, Solgu, Saluti en ACO. Deze organisaties op het gebied van ouderen, migranten en mensen met een functiebeperking, vragen hiermee expliciet aandacht voor de dringende wensen van ouderen. Begin december heeft een grote meerderheid van de politieke fracties in de gemeenteraad het Toetsingskader onderschreven in een motie tijdens de begrotingsbehandeling. Het College nam de motie over. Voor de Werkgroep Wonen klinkt dit veelbelovend. De Werkgroep Wonen is trots op het bereikte resultaat en zal de uitvoering van de plannen kritisch blijven volgen en waar mogelijk en nodig meedenken met de gemeente.
BIJDRAGEN RAADSINFORMATIEBIJEENKOMSTEN
Raadsleden laten zich op 16 februari informeren over het Utrechtse Sportakkoord en Vervoer voor Iedereen. COSBO draagt bij aan deze discussies.
1. Sport of bewegen
We weten dat in beweging blijven een belangrijke factor is om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. Ouderen die ervaren dat niet alles meer zo makkelijk gaat als vroeger, kunnen wat dat betreft soms onzeker zijn. Wij pleiten daarom voor laagdrempelige mogelijkheden om te bewegen en vinden het belangrijk dat er moeite wordt gedaan om ouderen hiervoor te enthousiasmeren, bijvoorbeeld door beeldmateriaal waarin zij zich kunnen herkennen. Een poster met een fitte dertiger komt misschien voor sommigen aantrekkelijk over, ouderen kunnen er juist door worden afgeschrikt.
COSBO brengt twee projecten onder de aandacht van de raadsleden waar wij aan meewerken, die wat ons betreft een voorbeeldfunctie kunnen vervullen:
Sociaal Vitaal in Kleur
COSBO ondersteunt het landelijke Netwerk van Organisaties Oudere Migranten (NOOM) en DOCK om in Utrecht trainingen Sociaal Vitaal in Kleur op te zetten. In groepsverband kunnen oudere migranten met mensen uit hun eigen cultuur bewegen, leren over leefstijl en werken aan sociale vaardigheden. Komend jaar zullen deze trainingen aan drie groepen worden aangeboden; we hopen de gemeente enthousiast te krijgen, zodat in de toekomst veel meer oudere migranten deze trainingen kunnen gaan volgen.
Beweegvriendelijke Wijk Noord Oost
De doelstelling is om bewegen te koppelen aan sociale contacten en cognitieve vaardigheden: drie vliegen in één klap. Op drie plekken in de wijk NO komen knooppunten (zogenaamde ‘hubs’), van waaruit beweegactiviteiten voor ouderen worden georganiseerd. ‘De Derde Helft’ is één van die knooppunten. Het tweede knooppunt komt bij ZIMIHC en het derde bij het Griftpark.
2. Vervoer voor Iedereen
Utrecht moet gelijkwaardig mobiel zijn voor mensen met en zonder beperkingen. Nederland heeft het VN-verdrag getekend om iedereen, ongeacht omstandigheden, gelijkwaardig te laten deelnemen aan de samenleving.
Solgu, belangenbehartiger van mensen met beperkingen, spreekt in mede namens COSBO. Kernpunt van de uitgebreide inspraak is dat vanaf de start van nieuwe plannen het perspectief van de gebruiker uitgangspunt moet zijn. Nu zie je vaak dat correcties achteraf nodig zijn. Dat vergt onnodige inspanningen van belangenbehartigers, maar vooral heel veel ongemak en ongelijkwaardige kansen voor mensen met beperkingen
VIND ELKAAR EN HELP ELKAAR
Hoe zorgen we dat ouderen (en anderen) niet vereenzamen door Corona? COSBO ontwikkelde samen met DOCK (sociaal makelaars) en het NIZU (Netwerk Informele Zorg) een ansichtkaart die breed is verspreid, met allerhande tips over actief blijven in deze tijd (van online samen eten tot muziekles voor ouderen).
Op de kaart staat het nummer van de Infolijn Informele Zorg, waar Utrechters voor allerhande vragen terecht kunnen, en ook telefoonnummers waar anderstaligen heen kunnen bellen. Medewerkers van deze hulplijnen proberen bellers binnen een dag te koppelen aan iemand die hen bij hun specifieke behoefte kan ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld een vrijwilliger uit de eigen wijk zijn, of iemand van een stedelijk maatjesproject.
Tel. 030 2361745, mail infopuntiz@nizu.nl.
Zorgkrant
Toen we vervolgens de kans kregen een pagina te vullen in de Utrechtse Informatiekrant Zorg & Ondersteuning, die samen met huis-aan-huisbladen verspreid is, hebben we ook daar aandacht gevraagd voor deze onderwerpen. Helaas blijkt het blad toch niet in alle buurten goed verspreid te worden. Hier kunt u de hele publicatie bekijken en dit is de pagina die wij verzorgden.
Gemeente
Ook de gemeente Utrecht heeft een overzicht gemaakt van initiatieven die kunnen helpen de Coronacrisis te verlichten. Deze vindt u hier.
Media-aandacht
Er is ons veel aan gelegen om dit soort informatie zo veel mogelijk te verspreiden, zodat niemand nodeloos vereenzaamt. Ook met RTV Utrecht namen we daarom contact op om aandacht te vragen voor de hulp die mogelijk is. Wordt vervolgd.
LOOP EEN OMMETJE
Dat zegt de Hersenstichting. Met de wandelapp van ‘Ommetje’ wandel je toch een beetje samen. De stichting heeft met medewerking van neuropsycholoog Erik Scherder een app ontwikkelt voor de smartphone, die mensen stimuleert elke dag een ommetje te maken van 20 minuten. De campagne is een groot succes.
Wandelen houdt niet alleen de hersenen gezond, het is ook goed voor de weerstand, zet de stofwisseling aan het werk, vergroot het vitamine D gehalte en zorgt voor meer gelukshormonen. In de winter is het maken van een ommetje nog belangrijker dan anders.
Installeer de app Ommetje Lopen op je telefoon via App-store of Google Play.
Bekijk de mogelijkheden van de app goed, bijvoorbeeld door wel of niet met bekenden en/of familie in een groep te lopen. Dat werkt stimulerend.
Probeer drukke momenten te vermijden en houdt 1,5 m. afstand. Veel wandelplezier via: www.hersenstichting.nl/ommetje
NAAR BUITEN! FILMPJES
COSBO maakte zich zorgen over het feit dat veel ouderen vanwege Corona niet of nauwelijks meer naar buiten gaan of bewegen. We zijn dus blij met het initiatief van de Hersenstichting. COSBO maakte zelf filmpjes die op een beeldende manier uitnodigen om elke dag even naar buiten te gaan. De filmpjes zijn in verschillende talen ingesproken, zodat ook Marokkaanse, Turkse en Chinese ouderen de boodschap kunnen begrijpen. U vindt de filmpjes op onze website.
JE BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN
Een grote groep ouderen heeft moeite met lezen en schrijven. Dat is jammer, want taal is een sleutel voor sociaal contact en maakt het makkelijker om praktische zaken te regelen. Ook gezondheid hangt samen met het kunnen begrijpen van uitleg over voeding en medische zorg.
COSBO nam contact op met taalorganisatie Taal Doet Meer, met de vraag of zij voldoende aansluiten op ouderen. Uit hun website blijkt namelijk niet dat zij iets voor deze groep doen. We hoorden dat ouderen die de Nederlandse taal beter willen leren wel degelijk bij Taal Doet Meer terecht kunnen voor cursussen die op hen zijn afgestemd. Onder andere via het project Gezonde Taal. COSBO blijft betrokken, want we vinden het een goede zaak als méér ouderen met of zonder een migratieachtergrond hun taalvaardigheid verbeteren. Taal Doet Meer liet ons weten hun website aan te zullen passen, zodat ouderen zich er meer in zullen herkennen.
PROJECT INCLUSIEVE OPENBARE RUIMTE
Dit project onderzoekt de problemen die samenhangen met de (on)toegankelijkheid van de openbare ruimte. Ook wordt gekeken naar de manier waarop de wet en de overheid daar maatregelen voor getroffen hebben.
- Vindt u straten en trottoirs in Utrecht moeilijk te gebruiken?
- Hebt u dat gemeld bij de gemeente?
- Hebt u erover nagedacht juridische stappen te ondernemen?
- Hebt u geprobeerd de gemeente of andere overheden te overtuigen om dit soort dingen te verbeteren?
Disability Studies Nederland wil graag uw ervaringen horen met ontoegankelijke of moeilijk begaanbare straten, pleinen en trottoirs in Utrecht. Ook zijn ze benieuwd naar de redenen waarom u deze situaties wel of niet heeft gemeld of aangepakt. Disability Studies is ook op zoek naar informatie van ouderen.
Als u telefonisch of online geïnterviewd wilt worden, neem dan a.u.b. contact met hen op via e-mail: ips-project@disabilitystudies.nl
Meer informatie vindt u op de website van Disability studies.
DE WAARDE VAN OUDER WORDEN
Deze publiekscampagne gaat over de waarde van ouder worden. Het is een initiatief van het ministerie van VWS en komt voort uit het manifest ‘Waardig Ouder Worden’.
Een groot deel van de ouderen draagt op een waardevolle manier bij aan de maatschappij. Vanuit hun kennis, kunde en ervaring. In de vorm van een actieve bijdrage (betaald werk of vrijwilligerswerk etc.) en anderzijds op een betekenisvolle sociale manier (bijvoorbeeld een hobby- of sportclub met een groep vrienden).
Er zit veel maatschappelijk potentieel in deze groep ouderen. Waar we op individueel, collectief en maatschappelijk niveau de vruchten van plukken. Door dit te herkennen, erkennen en omarmen, werken we aan een inclusieve samenleving.
Laat je op de webpagina van de waarde van ouder worden inspireren door de verhalen en video’s van anderen o.a. met een prachtig filmpje van Willeke Alberti.
Kijk op: www.dewaardevanouderworden.nl
BEELDBELLEN
De Coronacrisis maakt het onderhouden van contact ingewikkeld, en daar hebben ouderen nu vaak juist zo’n behoefte aan.
In de bibliotheek worden op afspraak wel mensen geholpen als ze een concrete aanleiding hebben om te leren beeldbellen. Al een klein beetje uit de voeten kunnen met uw apparaat is wel nodig en de beeldbel-partner moet ook beschikbaar zijn. U kunt bellen met de bibliotheek om te bespreken wat de mogelijkheden zijn: Tel. 030-286 1894. Mailen kan ook: ouderenindewijk@bibliotheekutrecht.nl
Whatsapp
Een erg laagdrempelige manier van videobellen is Whatsapp. In dit filmpje ziet u hoe dat werkt:
Het filmpje is naar onze mening trouwens niet 100% seniorvriendelijk, we hebben de makers ook uitgelegd waarom.
Beleid
De Raad van Ouderen ziet het belang van beeldbellen voor ouderen, en adviseerde minister De Jonge om te investeren in initiatieven voor beeldbellen en belcirkels.
In Utrecht werken DigiWijs, de bibliotheek en verschillende partners in zorg en welzijn samen om te zorgen dat steeds meer senioren uit de voeten kunnen met digitale middelen. Ook wordt gekeken of ze hulp kunnen krijgen om de benodigde apparaten aan te schaffen.
WEBSITE EN APP VOOR CONTACT TUSSEN MANTELZORGERS
Om het lotgenotencontact in tijden van corona wat makkelijker te maken, heeft MantelzorgNL een online community voor mantelzorgers gemaakt. Vanwege de Coronamaatregelen verliezen veel mantelzorgers een uitlaatklep. Deze community zorgt ervoor dat mantelzorgers die in vergelijkbare situaties zitten, elkaar kunnen vinden en ervaringen kunnen delen. In een aparte groep kunnen ex- mantelzorgers die hun naaste verloren hebben elkaar steunen.
In de toekomst zullen ook lokale activiteiten hier gedeeld worden. https://deeljezorg.nl/