COSBO Actief / nummer 2 2020
Ouderen-Infolijnen en lokale initiatieven
De Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB is sinds 30 maart uitgebreid met medewerkers van het NOOM (foto), zodat ook oudere migranten met vragen over het coronavirus of voor een luisterend oor kunnen bellen. Het nummer van deze Ouderen-Infolijn is 030-3400600, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Bellers met een migratieachtergrond worden – indien gewenst in de eigen taal – te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Kaapverdische, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft. In TROUW stond overigens een artikel over de telefoontjes van ouderen bij KBO-PCOB en waar mensen zich zoal zorgen over maken tijdens de Coronacrisis. Hier een linkje.
De GGD Regio Utrecht is eveneens te bereiken:
Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is 030 – 630 54 00 (dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur)
Of bel de landelijke informatielijn 0800-1351. (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.)
De gemeente Utrecht verzamelde de nodige informatie over de uiteenlopende lokale initiatieven die van de grond zijn gekomen: https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/coronavirus/vind-elkaar-en-help-elkaar/
Utrecht voor iedereen toegankelijk!
Op 10 maart sprak onze partnerorganisatie Solgu (met steun van COSBO) in tijdens een raadsinformatiebijeenkomst over het nieuwe toegankelijkheidsbeleid (op basis van het VN Verdrag rond Inclusie) van de gemeente. In de aanloop naar het beleidsplan hebben verschillende organisaties en inwoners kunnen meedenken en advies gegeven. We zijn in het algemeen tevreden met de lijnen die de gemeente hanteert. Wel zijn er nog enkele specifieke aandachtspunten, waarop bij de RIB nogmaals is gewezen. Lees hieronder de inbreng van Solgu.
Reactie op plannen Merwedekanaalzone
Begin maart 2020 heeft de werkgroep Wonen (w.o. COSBO) van het Maatschappelijk Netwerk Utrecht (MNU) een uitvoerige reactie ingediend bij de gemeente op de Omgevingsvisie (deel 2) en het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan Merwedekanaalzone. Over de plannen van de gemeente is veel gepubliceerd, gezegd en geschreven. Lees hier meer over de plannen en waarom wij o.a. vinden dat er meer rekening gehouden moet worden met de toename van het aantal ouderen in Utrecht en met de vraag naar geschikte, levensbestendige, woningen.
Huurverlaging voor U-pashouders
Vanaf 1 januari 2021 is de huurkorting voor zo’n 1.100 Utrechters met een U-pas definitief en betalen de corporaties de kosten. Dat is de gemeente Utrecht overeengekomen met corporaties en huurders op basis van de evaluatie van de pilot huurkorting. Huurders met een U-pas die een relatief hoge huur hebben en nog geen korting krijgen, kunnen tot uiterlijk 30 november 2020 een aanvraag indienen bij de corporatie. Hebt u een U-pas en een hoge huur of kent u iemand die daar belang bij kan hebben? Lees alles over hoe dit werkt in Utrecht hieronder.
Ombudsman terug in Utrecht?
De gemeenteraad heeft het College gevraagd voor juli dit jaar de mogelijkheden tot de terugkeer van een gemeentelijke Ombudsman te onderzoeken en de resultaten aan de raad voor te leggen. Bovendien wil de raad informatie over het aantal klachten dat binnen is gekomen over de handelwijze van de gemeente en hoeveel klachten wel / niet gegrond zijn verklaard. Utrecht had tot 2012 wel een ombudsfunctie, maar deze verdween omdat er ook een nationale Ombudsman is waar mensen terecht kunnen.
Automaatje helpt senioren van A naar B
U Centraal heeft onlangs het initiatief genomen om de vervoersservice Automaatje van de ANWB naar Utrecht te halen en dankzij de (financiële) steun van verschillende partijen is het gelukt. ANWB AutoMaatje is een service waarbij vrijwilligers minder mobiele inwoners van Utrecht helpen met vervoer. Meer weten over dit aanbod of meedoen als vrijwilliger? Kijk verder op deze pagina. (Door het Coronavirus zal deze dienst nog niet meteen beschikbaar zijn, vermeldt de ANWB op de eigen website.) COSBO is blij dat deze vorm van vervoer ook in Utrecht gerealiseerd kan worden. Overigens zijn wij al jaren betrokken bij het provinciaal overlegorgaan ROCOV, dat gaat over het openbare vervoer in de regio. Daarover in een volgend nummer meer.
Bereikbaarheid COSBO
Medewerkers van het COSBO-bureau werken vanwege de Corona-maatregelen zoveel mogelijk thuis. We zijn wel bereikbaar op de gebruikelijke manieren en ingesproken voicemailberichten worden beluisterd. Wilt u snel antwoord op een vraag of overleg? Bel dan Martina van den Dool (06-22774555). Op 1 mei a.s. verhuist ons kantoor met Solgu samen van de 16e naar de 1e etage, aan het eind van de gang naar de parkeergarage van het pand. Vanaf 13 april keert onze beleidsmedewerker Els Swerts terug na 8 maanden verlof. Zij houdt zich vooral bezig met de thema’s wonen en gezondheid. Ze is per mail te bereiken via e.swerts@cosbo-stad-utrecht.nl.