COSBO Actief / nummer 2 2021
Wooninitiatieven voor oudere migranten
Mantelzorgers van Hindostaanse en Creools-Surinaamse ouderen merken dat hun ouders zich in verpleeghuizen vaak niet thuis voelen. Taal, cultuur en eetgewoonten zijn anders dan ze gewend zijn. Hun stichtingen Asha, Moria en Kisha’s Zorg willen daarom een wooninitiatief opzetten waar deze ouderen samen kunnen wonen en naarmate de zorgvraag toeneemt gemakkelijk cultuursensitieve zorg kunnen ontvangen. Op aanraden van COSBO dienden zij samen een plan in bij de gemeente, want samen sta je sterk.
Toen we navraag deden bij Stichting Pelita, welzijnsorganisatie voor Indische en Molukse families uit voormalig Nederlands-Indië, bleek dat veel Indische ouderen naar gespecialiseerde zorgcentra in andere delen van het land vertrekken. Ook een Indische woongemeenschap in Utrecht is dus welkom en daarom is nu Initiatief Groepswonen voor Indische en Molukse ouderen in Overvecht opgericht, met ondersteuning van Stichting Pelita en COSBO. Stichting Woonsaem, gespecialiseerd in wooninitiatieven van en voor oudere migranten, denkt mee.
COSBO moedigt ouderen en met name oudere migranten en hun mantelzorgers van harte aan om na te denken over de woontoekomst. Hoe, waar en met wie wil je oud worden? Wat is daar voor nodig? Kijk eens op www.woonsaem.nl of op de website Utrecht.voorlater voor inspiratie! Ook gaan we contact zoeken met verpleeghuizen, want hier kunnen nog aanpassingen worden getroffen, zodat oudere migranten zich er meer thuis gaan voelen.
Filmpjes COSBO
“Wie maakt die filmpjes van jullie, en wil die persoon dat ook voor ons doen?” vroeg iemand ons. Die filmpjes, waarmee we ouderen informeerden over de noodzaak om ondanks Corona wel naar buiten te gaan en over de manier waarop ze konden stemmen, maakten wij zelf met behulp van het programma Doodly, waarmee illustraties kunnen worden gemonteerd tot een filmpje. We geloven dat het uitbeelden van informatie een betere manier is om een boodschap over te brengen, dan dit alleen via tekst te doen. Tekst is vluchtig, beeld zet zich vast in het geheugen. De filmpjes werden breed verspreid én er is dus animo van anderen om op deze manier te gaan werken. We hopen dat steeds meer organisaties de werkwijze zullen overnemen en dat de overheid een rol gaat spelen om zulke communicatie te bevorderen.
Buurt Mobiel Overvecht, Noordoost en Zuilen
Hulde voor Buurt Mobiel, dat de laatste maanden druk is geweest om ouderen uit Overvecht, Noord-Oost en Zuilen naar vaccinatie-afspraken te vervoeren, en naar het stemlokaal. Ook het Rode Kruis was druk met vaccinatie ritjes en deed een oproep voor meer vrijwilligers. Het wachten is tot het project AutoMaatje van ANWB en U-Centraal ook van start kan gaan, zodat er in elke wijk vervoer op maat is voor bewoners die dat nodig hebben.
Ouderen in de spotlight
Dreefnieuws, het wijkblad van Overvecht, is deze keer geheel en al gewijd aan ouderen in de wijk. Inspirerende portretten, tips én een uitneembaar overzicht van activiteiten en nuttige adressen, om te bewaren. Bij Overvechters in de bus, af te halen op het wijkbureau en hier online.
De editie is een initiatief van de Alliantie Seniorvriendelijk Overvecht, waarin organisaties samenwerken om Overvecht zo seniorvriendelijk mogelijk te maken.
Reizen met een rolstoel, rollator of scootmobiel in de U-OV trams
U-OV heeft een filmpje gedeeld, waar te zien is hoe reizigers met een rolstoel, rollator of scootmobiel in de nieuwe trams kunnen reizen.
Het wordt uitgelegd in deze video. Op de website van U-OV vindt u nog meer informatie over toegankelijkheid van de bussen en trams.
Senioren en Veiligheid
Babbeltrucs, phishing en spoofing. Het is een greep uit de oplichtingsvormen waar senioren regelmatig mee te maken krijgen.
Deze maand april wordt de landelijke campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ herhaald. Het doel van de campagne is senioren bewust te maken en te helpen in wat ze zelf kunnen doen om slachtofferschap te voorkomen.
Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) heeft een brochure gemaakt met uitleg over de verschillende soorten oplichting. Elk onderdeel sluit af met tips wat ouderen zelf kunnen doen om dit te voorkomen. Klik hier voor de brochure.
Slimme technologie
Slimme technologie maakt zorgen voor jezelf of een ander makkelijker, leuker en beter. Er is tegenwoordig veel keuze. Wij delen hier een voorbeeld van de website Zorg van nu.
Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur voor thuiswonende dementerenden. Met beginnende dementie of een cognitieve beperking kan dagstructuur een uitdaging zijn. Hoe laat komt de thuishulp? Moet ik nu eten? Als mantelzorger kun je niet altijd antwoord geven. Wat kan helpen is een slimme dagkalender of agenda in de woonkamer, waarop een overzicht van de activiteiten van vandaag verschijnt. Ingevoerd door de mantelzorger, op afstand, via zijn of haar smartphone. Kijk hier voor meer uitleg over de slimme kalenderklok.