COSBO Actief / nummer 3 2020
Ond
erzoek druktebeleving op fietspaden in Utrecht
Bijna iedereen die weleens in Utrecht op de fiets heeft gezeten kan er over meepraten: het is druk op het fietspad. Het woord ‘file’ hoorde eerst alleen bij auto’s, maar het geldt in Utrecht nu ook voor de fiets. In opdracht van gemeente Utrecht is er een onderzoek opgezet naar de beleving van de drukte door fietsers in de stad Utrecht. Hoe ervaren fietsers in Utrecht de drukte en wat bepaalt deze ervaring? Heeft u een mening over de drukte op het fietspad? Laat het weten door de vragenlijst in te vullen via https://tiny.cc/druktebeleving
Er is overigens ook een ander onderzoek gestart dat met mobiliteit te maken heeft: het Solgu, belangenbehartigingsorganisatie voor inwoners met een beperking, doet momenteel onderzoek onder inwoners met een gehandicaptenparkeerkaart. Vraag is vooral: hoe kan men het zoeken naar gehandicaptenparkeerplaatsen verbeteren?
Wilt u meedoen: https://nl.surveymonkey.com/r/NHXYMLZ
In het eerste deel wil Solgu een beeld vormen van de doelgroep en de behoefte op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid. Het tweede deel is alleen voor mensen die al eens met behulp van een app op de mobiele telefoon naar een AGP hebben gezocht. Op 15 mei wil men de resultaten meenemen naar een overleg met de gemeente.
De gevolgen van coronamaatregelen voor oudere inwoners
Uit onderzoek door de GGD regio Utrecht (april 2020), waaraan ook ruim 1.400 65-plussers deelnamen, blijkt dat 80% van de senioren zich goed aan kan passen aan de situatie die als gevolg van het coronavirus is ontstaan. Wel geeft een kwart van de mensen aan zich eenzamer te voelen en velen voelen zich opgesloten. Vrijwel iedereen lijkt te zijn doordrongen van de ernst van de situatie, misschien ook omdat 75% van de ondervraagden zich tot een risicogroep rekent (vooral vanwege hartaandoeningen). Het meer thuis zijn heeft zeker gevolgen voor de leefstijl, met name minder beweging. Al met al past dit beeld goed bij wat COSBO ook uit andere bronnen waarneemt.
Als gevolg van de maatregelen zijn locaties voor dagondersteuning (een welzijnsvoorziening) grotendeels gesloten, maar er is nog nauw contact met de bezoekers. Wel is ondersteuning aan huis of op afstand mogelijk. Voor de dagbegeleiding (aanvullende zorg) is een plan van aanpak opgesteld waarmee de aanbieders doorgaan met het organiseren van begeleiding aan huis voor wie dat passend en voldoende is. Daarnaast is er nu – binnen strikte richtlijnen- ruimte om een beperkte groep ouderen op te vangen op locatie. Dat gaat alleen om degenen voor wie ondersteuning aan huis niet langer verantwoord is, zoals bij een groot risico op dwalen, niet meer eten/drinken en onveiligheid. COSBO is overigens door de gemeente betrokken bij het bedenken van oplossingsrichtingen.
Voorkom ondervoeding
LHBTI+ Steun biedt een luisterend oor in coronatijd
Vrijwilligerscollectief LHBTI+ Steun is een website gestart voor en door mensen uit de LHBTI+ gemeenschap. In een tijd waarin je maar beperkt naar buiten kunt, ben je snel aangewezen op online-informatie en support. Juist dan kan het fijn zijn om met iemand te praten die jouw achtergrond begrijpt. Op www.lhbtisteun.nl kunnen mensen via de telefoon en chat laagdrempelig praten met vrijwilligers. Binnen de LHBTI+ community krijgen mensen door de coronacrisis meer te maken met eenzaamheid, zo ervaren de initiatiefnemers van de website onder meer in hun eigen omgeving. Dat komt bovenop discriminatie en andere sociale problemen waarmee mensen al regelmatig geconfronteerd worden i.v.m. hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit of geslachtskenmerken.
COSBO werkt op uitnodiging van de regionale afdeling van Roze50+ en de gemeente samen aan een plan om de Utrechtse zorgorganisaties meer aandacht te laten hebben voor wat oudere LHBTI+ nodig hebben. Al in 2017 bleek uit onderzoek dat dit verbetering behoeft: er zijn nauwelijks nog zorginstellingen met een Roze Loper, in tegenstelling tot Utrechtse welzijnsinstellingen.
Tip: informatie over uitvaarten via videospreekuur
Uitvaartondernemers merken dat er sinds de coronacrisis veel meer en andere vragen zijn over de dood, uitvaarten en de overheidsmaatregelen. Omdat men niet meer op informatiemarkten staat of workshops organiseert, zijn er andere oplossingen om vragen te beantwoorden en gesprekken op gang te brengen.
De Zwaan Uitvaarten uit Utrecht liet ons bijvoorbeeld weten nu video-spreekuren aan te bieden, gratis en op maat, individueel of voor groepen. Zij beschikken ook over nuttige informatiematerialen en folders. Dit aanbod kan interessant zijn voor organisaties die met (groepen) senioren werken en die merken dat er vragen zijn, die juist uitvaartondernemers kunnen helpen beantwoorden. Meer informatie over de mogelijkheden, bel 030-2380038 of mail info@dezwaanuitvaarten.nl
Nieuwe COSBO-collega: Esther Postema