COSBO Actief / nummer 3 2021
Ouderengeneeskundig Netwerk Utrecht eerste lijn
Het doorverwijzen van een oudere patiënt naar specialistische hulp nam eerder vaak een week of twee in beslag. Dat is te lang, zeker als bijvoorbeeld sprake is van verward gedrag of een onafwendbaar overlijden. Sinds kort is die termijn verkort tot hooguit twee dagen.
In plaats van alleen een handeling te verrichten in een elektronisch dossier of via zorgmail een Specialist Ouderengeneeskundige te benaderen, pakt de huisarts voortaan… de telefoon. En de specialist pakt de vraag direct op. COSBO juicht deze ontwikkeling toe. Zo worden ouderen sneller geholpen.
Financiën makkelijk geregeld
Of je nu bent groot geworden met girobetaalkaarten of internetbankieren, het beheren van de eigen financiën gaat de een makkelijker af dan de ander en wordt met het verstrijken der jaren meestal niet makkelijker. Dat kan voor stress en financiële problemen zorgen.
De gemeente Utrecht ontwikkelde een service om de belangrijkste betalingsverplichtingen van inwoners over te nemen: het digitale huishoudboekje. Inkomsten van deelnemers (zoals pensioen, AOW en toeslagen) komen binnen op de rekening van de gemeente.
Die betaalt daaruit iedere maand de belangrijkste vaste lasten:
- huur of hypotheek
- energie (gas/stroom)
- water
- stadsverwarming
- zorgverzekering
En indien gewenst ook:
- telefonie
- internet/TV
- basisverzekering
Wat overblijft wordt op de eigen rekening gestort en is uiteraard vrij te besteden. De inkomsten en uitgaven zijn te volgen via een website en desgewenst wordt maandelijks een overzicht per post opgestuurd.
COSBO denkt dat het digitale huishoudboekje een uitkomst kan zijn voor ouderen voor wie het beheer van de eigen financiën lastiger wordt en ook mantelzorgers kan ontlasten, die nu vaak noodgedwongen een en ander uit handen nemen. We hebben de gemeente dan ook geadviseerd om het huishoudboekje onder andere bij het Steunpunt Mantelzorg te promoten.
Aanmelden kan via de website van de gemeente: ga naar www.utrecht.nl en typ ‘huishoudboekje’ in het zoekscherm.
Bellen kan ook: 030 – 286 52 11
Gezondheidsverschillen
Onlangs verscheen een rapport over gezondheidsverschillen in Utrecht.
Die worden helaas groter in plaats van kleiner. Groepen die eerder al een achterstand hadden op dit gebied, zijn er sinds de vorige meting nog slechter aan toe, en in die cijfers zijn nog niet eens alle gevolgen van de Coronacrisis meegenomen.
De gemeente vroeg reacties vanuit het veld. COSBO ziet dat veel welzijnsinstellingen het moeilijk vinden om contact te krijgen met laaggeletterden en anderstaligen, waardoor deze groepen niet altijd de informatie en steun krijgen waar ze baat bij zouden hebben. Wij pleiten daarom voor het werken met getrainde ambassadeurs die een brugfunctie kunnen vervullen tussen de groepen waaruit zij afkomstig zijn en de welzijnsinstellingen in Utrecht.
Zo zijn inkomensverschillen een grote oorzaak van achterstand op gezondheidsvlak. Zonde dus, als iemand de weg niet weet om de toeslagen en andere voorzieningen te krijgen waar hij of zij recht op heeft. Ook eenzaamheid speelt een belangrijke rol, en ook daarbij zou het helpen als iedere Utrechter weet wat voor laagdrempelige activiteiten er zijn. Ambassadeurs zouden mensen de weg kunnen wijzen naar o.a. Buurtteams en zo nodig als tolk kunnen fungeren.
Doelgroepen
We horen dat er meer stemmen opgaan voor het werken met ambassadeurs of sleutelfiguren en óók dat het praten over ‘doelgroepen’ niet meer zo’n taboe is voor de gemeente als eerder. We hopen dus dat de tijd rijp is en dit plan snel wordt opgepakt.
In een schriftelijke bijdrage voor de Raadsinformatiebijeenkomst over gezondheidsverschillen van 15 juni pleit COSBO verder voor een stedelijke communicatieadviseur anderstaligen en laaggeletterden, op wie alle instellingen in de stad een beroep zouden moeten kunnen doen. Deze moet bevorderen dat er meer gecommuniceerd wordt op manieren die iedereen kan begrijpen. Zo’n adviseur zou nauw contact kunnen hebben met bovenstaande ambassadeurs, zodat zij elkaar kunnen versterken.
Zomerschool – Op verhaal komen in de zomer
COSBO-Stad-Utrecht en de Bibliotheek Utrecht organiseren in augustus een serie workshops voor ouderen. De Corona-tijd is voor veel ouderen een zware tijd geweest met eenzaamheid en zorgen en soms verlies. Daarom is het goed om nu weer tijd te maken om met elkaar te spreken over ervaringen en gedachten die het leven mooi maken en vooral… elkaar weer echt te ontmoeten. Zingeving is het centrale thema van alle vier de workshops.
De workshops worden op verschillende wijze ingevuld. Het zal gaan om gesprekken, luisteren naar muziek, een spel of iets creatiefs. Elke groep telt maximaal 12 deelnemers.
De workshops:
Op maandag 9 augustus – De vruchten van het leven o.l.v. José van Baarsen / Elykya.
Op donderdag 19 augustus – De groeten van … (elkaar spelenderwijs ontmoeten) o.l.v. Jacolien de Jong/Bureau Kwiek.
Op woensdag 25 augustus – De waarde van uw (levens)verhaal in de hedendaagse context o.l.v. Godelieve van Liebergen/Zin in Utrecht.
Op dinsdag 31 augustus – Waardevolle ontmoetingen o.l.v. Suzette van IJssel / Zin in Utrecht
Alle workshops vinden plaats in de bibliotheek aan de Neude en duren van 10.00 tot 13.00 uur mèt lunch.
Meer informatie op onze website
Ons advies aan partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022
Deze zomer worden weer alle programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 geschreven. Wij hebben advies gegeven op een aantal belangrijke punten:
Als ouderen mee willen doen aan de samenleving is toegankelijke informatie en communicatie essentieel, zeker voor mensen die digitaal niet vaardig zijn of laaggeletterd. We hebben geadviseerd om extra inspanningen te doen op het gebied van het inzetten van begrijpelijke taal en niet alleen digitaal te communiceren, adequate communicatie te creëren voor anderstalige groepen, beeldtaal te gebruiken en ervoor te zorgen dat elke wijk een eigen laagdrempelig informatiepunt heeft, liefst op buurtniveau.
Met betrekking tot wonen hebben we o.a. geadviseerd om, in de lijn met de groei van het aantal ouderen, bij nieuwbouwprojecten altijd 13% te reserveren voor senioren en er op toe te zien dat het toetsingskader wonen Senioren, zoals op 3 december 2020 is aangenomen door de raad daadwerkelijk wordt toegepast bij alle nieuwbouw. Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor verscheidenheid in aanbod en vastgesteld dat sommige ouderen die afhankelijk zijn van een auto, de mogelijkheid moeten hebben om dicht bij hun huis te parkeren.
Ten aanzien van preventie en welzijn hebben we weer benadrukt dat bewegen een belangrijke voorwaarde is om gezond oud te worden. We pleiten voor een jaarlijks informatiepakket dat aan iedere oudere boven de 65 wordt opgestuurd zodat alle informatie actueel is. En dat informatie op een dusdanige wijze wordt vormgegeven dat ouderen van verschillende culturen zich herkennen in die informatie. Ook het mantelzorgcompliment mag van ons terug komen.
Over zorg adviseerden we o.a. dat er cultuursensitief gewerkt moet worden voor zowel mensen uit andere culturen als uit de LHBTI+groep. En creëer een taskforce Wonen-zorg om de kloof te dichten tussen fit en gezond zelfstandig wonen, en opname in het verpleeghuis.
Met betrekking tot vervoer vinden we dat openbaar vervoer in Utrecht gratis moet zijn voor ouderen met een kleine beurs en dat de nota’s ‘Vervoer voor Iedereen’ en ‘Utrecht onbeperkt toegankelijk’ als norm en monitor moeten gelden.
Meer informatie over ons advies aan de partijprogramma’s voor de raadsverkiezingen 20222 vindt u op onze website.
Woonmaatjes
Het woningtekort en het langer thuis wonen door ouderen roept zo nu en dan de vraag op: waarom verhuren mensen niet weer vaker een kamer in hun woning, zoals vroeger? Eerherstel voor de hospita dus.
Dit is wat het project Woonmaatjes voor ogen heeft, met nog een extra bijkomstigheid: de inwonende student, starter of herintreder is huurder maar óók een maatje dat zogenaamde ‘woondiensten’ aanbiedt. Deze diensten zijn deels of een complete vervanging van de huurprijs. En de projectorganisatie doet de administratie.
Zie woonmaatjes.nl / Tel. 06-24821288
Opstaan zonder hulp
Voor ouderen die thuis wonen en moeite hebben om zelfstandig op te staan van bed, stoel of toilet is er een hulpmiddel, zoals een grijp- of pakpaal of toiletlift. Op de website van Zorg van Nu leest u er meer over met een filmpje.