COSBO Actief / nummer 5 2020
Hulp rondom warme maaltijd
Kent of bent u iemand voor wie het heel fijn zou zijn als telkens dezelfde buurtgenoot een warme maaltijd komt brengen? Het liefst op vaste dagen? Stichting Thuisgekookt brengt vragers en aanbieders bij elkaar. U kunt zich via de website of de telefoon (06 – 83447197) melden en nadat alle wensen in kaart zijn gebracht, zoekt de stichting een buurtgenoot die graag 1, 2 of 3 x in de week een maaltijd extra kookt en die indien nodig komt langs brengen. Op die manier krijgt u op een vaste dag in de week een lekkere en gezonde maaltijd thuis gebracht. De aanvrager betaalt een vergoeding van de kostprijs (4 tot 6 euro).
Welkom bij het Wijkbureau in uw buurt
Bent u of kent u iemand die extra hulp nodig heeft in het contact met de gemeente? Spreekt u bijvoorbeeld niet goed Nederlands? Hebt u moeite met lezen? Bent u doof of slechthorend? Vindt u het internet best lastig? Of weet u niet precies waar u uw vraag moet stellen? Ga gerust langs bij het Wijkbureau in uw buurt. Dan helpen zij u verder. Gemeente Utrecht heeft in alle wijken een Wijkbureau: Adressen en openingstijden van uw wijkbureau en het Servicepunt in het Stadskantoor. (Wijkbureau Noordwest is helaas nog niet open, u kunt wel een afspraak maken). Of bel via telefoonnummer 14 030.
Gratis parkeren met gehandicaptenkaart: nieuw beleid
Hebt u een Europese gehandicaptenparkeerkaart? Vanaf 1 september 2020 mag u dan in de gemeente Utrecht gratis parkeren op plekken waar betaald parkeren is. U hebt daarvoor een (gratis) parkeervergunning nodig. Het neerleggen van uw gehandicaptenkaart is niet meer voldoende. De digitale parkeervergunning staat op kenteken. Daardoor ziet de scanauto van de gemeente Utrecht dat uw auto er mag staan. De parkeervergunning is alleen nodig in wijken waar betaald parkeren is.
Met een gehandicaptenkaart mag u altijd gratis parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Daarvoor hebt u geen parkeervergunning nodig. Op deze parkeerplaatsen moet de gehandicaptenkaart goed zichtbaar achter de voorruit liggen. Inwoners én bezoekers met een gehandicaptenkaart kunnen de (gratis) parkeervergunning aanvragen via www.utrecht.nl/parkeervergunninggehandicapten.
Wijkinformatiepunten
Op steeds meer plekken in de stad kunnen inwoners buurt- en wijkgerichte informatie vinden, ook online. Voorzieningen voor wijkinformatie ontstaan vaak op initiatief van actieve buurtbewoners die hun wijkgenoten willen informeren. Medewerkers van U Centraal ondersteunen buurtinitiatieven in de stad. Zij helpen bij de opstartfase, trainen vrijwilligers en denken mee over de profilering van een wijkinformatiepunt. Informatie: via wijkinfo@u-centraal.nl. Bekijk het overzicht van alle wijkinformatiepunten in de stad. COSBO volgt deze ontwikkeling met een enigszins kritische blik: wij pleiten voor een eenduidiger aanpak door in alle wijken op logische locaties (waar mensen vaak komen) goed herkenbare ‘Wegwijzers’ neer te zetten. Nu hangt dit af van bewonersinitiatief, gebeurt er dus in sommige wijken niets en is de vorm en kwaliteit per wijk nogal verschillend.
Centraal nummer voor geestelijke zorg
Vanaf nu is het mogelijk om, voor wie wil, over levensvragen te praten. Dat kan via het telefoonnummer 085 – 004 3063. Via dit nummer kunnen gesprekken met een geestelijk verzorger thuis aangevraagd worden. De telefoonlijn is bedoeld voor mensen die thuis wonen van 50 jaar en ouder en voor mensen met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten. Een aantal gesprekken worden vergoed. In Utrecht zorgt Zin in Utrecht voor de geestelijke verzorging aan huis.
Duidelijker informatie over coronamaatregelen nodig
Na de versoepeling van de coronamaatregelen -aan het begin van de zomer- bleek dat vooral ouderen niet altijd goed begrepen dat het advies om vooral thuis te blijven niet meer gold. Daardoor bleven zij soms onnodig veel binnen en ontvingen zij nog steeds geen bezoek. COSBO kreeg signalen dat met name oudere migranten nog erg angstig waren om naar buiten te gaan en niet wisten van de sociale versoepelingen. Wij hebben er daarom bij instanties op aangedrongen de voorlichting op dit punt te verbeteren, zeker richting 70+ers die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Zelf hebben wij ook een tekst ingesproken die in verschillende talen via sleutelfiguren per mobiele telefoons verspreid kan worden onder oudere migranten of hun mantelzorgers. Ons eigen onderzoek naar ervaringen met de coronamaatregelen loopt overigens nog tot medio september.