COSBO Actief / nummer 5 2021
Verkiezingsdebat voor ouderen op 23 februari 2022
COSBO-Stad-Utrecht initieert samen met de andere belangenbehartigers een verkiezingsdebat voor ouderen in Utrecht. We zijn verheugd dat we samen met ACO, FNV senioren, KBO Leidsche Rijn en KBO Stad Utrecht op woensdagmiddag 23 februari een ontmoeting kunnen arrangeren tussen vertegenwoordigers van alle politieke partijen in Utrecht en ouderen en hun belangenbehartigers. We willen geen stemadvies geven maar juist samen met politieke vertegenwoordigers het belang van goed ouderenbeleid vaststellen en positief reageren op de plannen uit de verkiezingsprogramma’s. Nadere informatie over tijd en locatie volgen.
Wonen en zorg op de agenda bij MNU
De werkgroep Wonen van het Maatschappelijk Netwerk Utrecht (MNU) organiseerde op 29 september jl. een bijeenkomst over de actuele stand van zaken rond wonen, zorg en ouderen. Aanwezig waren senioren, corporaties, zorgpartijen, de gemeente, een aantal raadsleden en belangenbehartigers. Met Cees Grimbergen als gespreksleider en een volle zaal, werd het een geslaagde, levendige bijeenkomst. Ook de ouderen zelf voerden het woord.
Minder positief waren de conclusies:
1. Het ontbreekt nog steeds aan urgentie bij partijen om werk te maken van de opgave voor wonen en zorg voor ouderen. Bouwplannen in de stad worden ingevuld zonder ruimte voor geschikte en betaalbare woningen voor ouderen.
2. Landelijke, regionale en lokale regelgeving blijkt een belangrijke belemmering voor meer en betere huisvesting. Dat geldt met name bij het toewijzen van woningen en bij doorstroming van een grote(re) naar een kleine(re) woning.
3. Er zijn nog steeds geen concrete afspraken over het aantal te (ver)bouwen woningen voor ouderen en mensen met een functiebeperking.
4. Er zit weinig vaart in het realiseren van gemeenschappelijke woonvormen voor (o.a.) ouderen. Dit maakt het ‘gat’ tussen wonen thuis en het verpleeghuis groter.
Er is kortom veel werk aan de winkel. De werkgroep Wonen van het MNU ziet voor zichzelf een rol als aanjager en zet stevig op de conclusies in. COSBO-Stad-Utrecht zal hier als lid van de werkgroep actief aan bijdragen.
Brainstormsessie Utrechtse Alliantie Regenboog 50+
COSBO-Stad-Utrecht wil opkomen voor alle kwetsbare ouderen. Daarom zijn we onder meer lid van de werkgroep Regenboog 50+ Utrecht, waar mensen uit de LHBTI+-gemeenschap samenkomen. Daar stond onlangs de vraag centraal: ‘Kan ik mezelf blijven als het leven kwetsbaar wordt?’.
Over die vraag vond 29 oktober jl. een brainstorm plaats met mensen van de gemeente Utrecht, uit zorg en welzijn, maatschappelijke instellingen en de LHBTI+-gemeenschap. Het was een inspirerende bijeenkomst onder leiding van Anne Marijke Podt. Wethouder Maarten van Ooijen opende de bijeenkomst en benoemde de betrokkenheid van de gemeente bij dit onderwerp. Daarna gingen we in drie groepen uiteen rond de deelthema’s wonen, zorg en jezelf blijven als individu. Er werden positieve ervaringen gedeeld, nieuwe ideeën besproken en contacten gelegd.
De bijeenkomst was de opmaat tot het project Utrechtse Alliantie Regenboog 50+ dat hiermee van start gaat. Het project gaat de verschillende zorg- en welzijnsinstellingen weer inspireren om cultuursensitief te werken, te kijken hoe de bejegening van oudere LHBTI+-ers verbeterd kan worden en of de Roze Loper kan worden gerevitaliseerd. Projectleider is Evert van der Veen. Hiervoor is een nieuwe website geopend waar informatie wordt gedeeld: www.UAR50.nl
Samen eenzaamheid doorbreken
Op drie plekken in Utrecht komen ouderen wekelijks samen voor een gezellige ochtend met een gevarieerd programma. Zo leren zij andere senioren in de buurt kennen. Elke week staat er iets anders op het programma: samen op stap, een lunch, een lezing. Al 5 jaar lang organiseert Noortje Rozema met tal van vrijwilligers deze ochtenden. Zij doen dit in Elinkwijk, Ondiep en Zuilen onder het motto: samen activiteiten organiseren, tegengaan van eenzaamheid, ondersteunen en ontlasten van mantelzorgers, gezien en gehoord worden.
COSBO-Stad-Utrecht woonde één van deze bijeenkomsten bij en ging met Noortje en een aantal bezoekers in gesprek. Dat gaf een warm gevoel, nieuwe inzichten en nog beter weten waarvoor je het werk als belangenbehartiger doet. Een van de signalen van de ouderen was dat de huishoudelijke hulp op dit moment niet goed loopt. Vanuit COSBO waren we hiervan op de hoogte en deelden onze zorg via een recent artikel in de NUK.
Oudere migranten: wie is aan zet?
Hoe bereik je de groeiende groep oudere migranten en hoe zorg je dat zij toegang krijgen tot de juiste voorzieningen? Deze vraag stond centraal tijdens het webinar dat het team Ouderen en gezondheid van Pharos onlangs organiseerde. COSBO-Stad-Utrecht was erbij en noteerde een aantal interessante inzichten en ontwikkelingen.
Terugkijkend op de bijeenkomst onderschrijft COSBO-Stad-Utrecht dat er vaart gezet moet worden achter concrete acties en verbeteringen. Daarbij hebben alle partijen, in samenwerking met de migrantengemeenschappen, een eigen verantwoordelijkheid. Uitwisseling van ideeën en ervaringen, zoals tijdens deze middag georganiseerd door Pharos, dragen hopelijk bij tot versnelling.
Financiële veiligheid
Veel partijen in de stad hebben te maken met financieel misbruik van ouderen. Het gaat dan onder meer om het bankwezen, de zorg, notaris, politie, bewindvoerders, gemeente en ook COSBO-Stad Utrecht. De intentie is uitgesproken om met elkaar een lokaal netwerk te gaan vormen. Binnen deze alliantie willen we bespreken hoe we financieel misbruik bij ouderen kunnen voorkomen door knelpunten in kaart te brengen en verbeter-voorstellen te doen. Begin 2022 vindt een startbijeenkomst plaats. In deze alliantie wil COSBO vooral een rol hebben in de bewustwording van de ouderen en de vraag hoe zij misbruik zoveel mogelijk ook zelf kunnen voorkomen.
Nieuwe medewerkster COSBO-Stad-Utrecht
Sinds 1 november 2021 is het team van COSBO-Stad-Utrecht weer op sterkte. Ellie Tap is begonnen als communicatieadviseur/ belangenbehartiger voor 2 dagen in de week. Zij heeft een jarenlange professionele ervaring als communicatieadviseur en is daarnaast als vrijwilliger betrokken bij een landelijke organisatie voor gemeenschappelijk wonen 50plus. Ellie: ‘Deze baan combineert de twee terreinen waar ik warm voor loop: communicatie en een goed bestaan voor ouderen. Goed wonen is een belangrijk startpunt, gekoppeld aan aspecten als gezondheid, mobiliteit, sociale contacten. Op mijn eerste werkdag ontmoette ik een aantal vrijwilligers/ouderen die zich namens COSBO voor deze thema’s inzetten. Ik was onder de indruk van hun kennis en gedrevenheid. Samen met de collega’s van het bureau hoop ik bij te dragen aan het realiseren van de verbeterpunten die zij aangeven.’
Blijf aan de lijn!
Toegankelijk zijn en blijven voor alle 65-plussers? Zorg dat je naast alle digitale middelen ook telefonisch bereikbaar blijft. Voor veel kwetsbare ouderen maakt dat nét het verschil.
Zij kunnen met hulpvragen onder meer terecht bij:
- U-Centraal: 030 – 236 17 70 (voor hulp, informatie en advies en aanzet tot contacten en activiteiten);
- de Mantelzorglijn: 030-760 60 55 (voor vragen of om je verhaal te delen);
- Humanitas Telefooncirkel: 030 2524030 (zodat altijd iemand weet hoe het met je gaat);
- De Luisterlijn: 088 0767 000 (voor een luisterend oor in geval van eenzaamheid);
- Het buurtteam: telefoonnummer verschilt per wijk (voor ondersteuning op tal van gebieden);
- COSBO-Stad-Utrecht: 06 8350 5096 (om problemen aan te kaarten waar meer ouderen tegen aanlopen).
Sluit je als organisatie bij dit rijtje aan, dan weet iedereen je te vinden.