COSBO Actief / nummer 6 2020
Nieuws van het COSBO-Bureau
Per 1 december 2020 gaat de nieuwe directeur van COSBO aan de slag: Beer Boneschansker. Hij zal zich op een later moment aan achterban en relaties voorstellen. Reden voor de directiewisseling is dat Martina van den Dool na ruim zes jaar te kennen heeft gegeven wat anders te willen gaan doen en een nieuwe baan gevonden heeft. Er volgt later meer informatie over het afscheid van Martina en de start van Beer.
Ondanks alle coronamaatregelen hebben de medewerkers van ons bureau de laatste maanden toch veel kunnen doen. Zo hebben we bijgedragen aan een zekere beweging bij gemeente en andere betrokkenen om meer te doen aan de groeiende vraag naar passende woon/zorgoplossingen voor senioren. De komende tijd wordt verder uitgewerkt welke partijen daarbij betrokken worden.
Verder hebben we aandacht gevraagd voor betere informatie aan ouderen over de coronamaatregelen en wat buitenshuis nog wel mogelijk is. We hebben bijvoorbeeld een tekst verspreid die men vertaald kan inspreken en via Whatsapp kan verspreiden in eigen netwerken. Veel mensen komen al maanden nauwelijks buiten of in beweging en dat is onverstandig. Het levert bovendien andere gezondheidsklachten en valincidenten in huis op. Een ander punt is het vinden van oplossingen voor vervoer: niet iedereen durft nu gebruik te maken van de bussen. COSBO spoort gemeente en andere organisaties aan hier alternatieven voor te bedenken en meer mogelijk te maken dan nu.
Andere onderwerpen waaraan we werken zijn verbetering van de samenwerking in de wijken qua zorg en ondersteuning, meer aandacht voor LHBTI+ouderen bij de zorg-en welzijnsinstellingen, alsmede een beweegproject in de wijk Noordoost.
Venstertijden voor senioren?
In september werd al besloten dat overheidslocaties zouden onderzoeken of venstertijden voor groepen met gezondheidsrisico’s moesten worden ingesteld vanwege de coronacrisis. De gemeente Utrecht heeft uitgezocht hoe het nu werkt op het Stadkantoor, de Wijkbureaus, de sport,- en welzijnsaccommodaties, buurthuizen en afvalscheidingsstations. Men concludeert dat op alle locaties voldoende maatregelen zijn getroffen voor alle inwoners en ondernemers om veilig en gezond gebruik te kunnen maken van alle diensten en dus zijn venstertijden niet echt nodig. Ook COSBO heeft kunnen meedenken over dit vraagstuk. De landelijke ouderenbonden (KBO-PCOB en ANBO) waren het niet zo eens over bijvoorbeeld ‘ouderenuurtjes’ in winkels, dus hebben wij ons voorzichtig uitgesproken. In ons eigen onderzoek onder 70+ers is er nauwelijks iets over opgemerkt. Eigenlijk is maar 1 ding belangrijk: mensen overtuigen dat die basisregels in acht genomen worden en dat elke locatie uit blijft dragen dat serieus te nemen. Dan hoeven mensen die een zwakkere gezondheid hebben niet zoveel te vrezen voor het gedrag van anderen. De gemeente heeft in elk geval ons advies overgenomen om meer bekendheid te geven aan het bestaan van het Servicepunt, dat inwoners helpt vragen te beantwoorden en te verwijzen.
Corona-informatie voor iedereen
Kenniscentrum Pharos heeft eenvoudiger informatie over corona en de maatregelen ontwikkeld, ook in verschillende talen. Na het ontstaan van de coronacrisis werd al snel duidelijk dat lang niet iedereen goed begreep wat er aan de hand was en wat wel/niet te doen. Daarom is speciaal voor mensen die b.v. het Nederlands niet goed machtig zijn extra materiaal gemaakt, dat op deze website van Pharos is te vinden: https://www.pharos.nl/coronavirus/
Het NIZU, Netwerk Informele Zorg Utrecht, heeft in samenwerking met DOCK Utrecht een website en telefoonnummer waar Utrechters en hulpverleners terecht kunnen voor informatie over het aanbod aan informele ondersteuning, zoals boodschappenhulp en telefonisch contact. Heel handig om snel de nodige hulp voor iemand in de buurt te regelen.
Utrechters met een verhaal gezocht!
Iets heel anders dan alle berichten over corona: het Volksbuurtmuseum is op zoek naar mensen die hun levensverhaal willen vertellen. Wie is opgegroeid in de jaren 50/60/70/80 in wijken als Kanaleneiland, Zuilen, Lombok, Overvecht, Ondiep, Sterrenwijk of Hoograven mag zich melden. Of mensen die hier als arbeidsmigranten naar toe zijn gekomen en hun plek hebben gevonden. Hoe denken ze over de veranderingen die hebben plaatsgevonden en wat willen ze (jonge) mensen meegeven voor de toekomst? Ieder mens heeft zijn eigen geschiedenis. Het museum wil deze verhalen over de wijken en hun bewoners vastleggen en er misschien later een boek, film en expositie van maken. Meer informatie bij het museum (Ingeborg) via: ingeborg@volksbuurtmuseum.nl of bel: 030-2318292. Uiteraard wordt rekening gehouden met de privacy en de Coronaregels. Het museum heeft momenteel een tentoonstelling met foto’s en verhalen van bijzondere Rivierenwijkers, aansluitend bij dit project.