
COSBO in woelige tijden…
Niet lang na de nieuwe beperkende maatregelen in oktober volgden extra maatregelen om de stijging van het aantal coronagevallen in te dammen. Voor het COSBO-bureau betekent dit schakelen en aanpassen van de werkwijze. Er waren net weer wat meer fysieke overlegmogelijkheden voor kleine groepen in grotere ruimtes, wat onze netwerkfunctie toch echt meer inhoud geeft, maar vrijwel alle overleggen en contacten verlopen nu weer digitaal. De medewerkers werken hoofdzakelijk vanuit huis, tenzij er op kantoor iets geregeld moet worden. Dit kan nog maanden duren.
Het beperkt onze persoonlijke zichtbaarheid in de stad natuurlijk wel, maar we doen er alles aan om aangehaakt te blijven op verschillende plekken.
Martina van den Dool bouwt intussen haar werk voor COSBO af, voor zij overstapt naar NU’91 (beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden). Met opvolger Beer Boneschansker bereidt zij een creatieve afscheids-/introductieboodschap voor, omdat een fysieke bijeenkomst met drankjes en hapjes nu eenmaal niet mogelijk is. Medio november gaan Martina en Beer samen online ‘op bezoek’ bij wethouder Maarten van Ooijen om terug te blikken en vooruit te kijken op dat wat voor oudere inwoners van belang is in Utrecht.
Op 3 november jl. heeft COSBO overigens weer input geleverd voor drie gemeenteraadsbijeenkomsten (online) over Hulp bij Huishouden (met Solgu en de Wmo-Clientenraad), de Digitale Stad en Basiseducatie Volwassenen (met de Armoedecoalitie). We hebben ook vrij regelmatig contact met raadsleden van verschillende partijen, die vragen hebben over wat bepaalde onderwerpen voor ouderen betekenen.
Goed om te weten in coronatijd
- Waar is het druk? Door een rustig moment te kiezen om de stad in te gaan kunnen we elkaar de ruimte geven. Op de Druktemonitor Utrecht is te zien waar het druk is of wat de rustige plekken zijn.
- Beschermingsmiddelen: ook voor mantelzorgers! Wie iemand thuis intensieve zorg biedt (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden) kan op recept van huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen, mits die zorg op 1,5 meter afstand onmogelijk is.
- Informatie: veel ouderen zijn angstig en onzeker vanwege Corona. Wat kan nu wel, wat niet? Op www.langerthuisinhuis.nl/corona-ouderen wordt duidelijke uitleg gegeven over luchtjes scheppen, bezoek of thuiszorg ontvangen, de boodschappen. Hoe dat alles kan maar wel veilig.
Leven met armoede
De Utrechtse Armoedecoalitie, waar ook COSBO al jaren actief in is vanuit ouderenbelangen, maakt onder het motto “Deel je verhaal” korte filmpjes waarin mensen vertellen over leven met armoede. COSBO-vrijwilligster Janny van Hoorn (86) deed ook haar verhaal: “Je moet iemand hebben die je een duwtje geeft maar dan kun je ook vanuit de bijstand je eigen kwaliteiten ontwikkelen.” We hopen dat dit jongere mensen kan inspireren. Zie:
Filmpje JannyWe weten dat veel oudere inwoners die een smalle beurs hebben, lang niet altijd gebruik maken van regelingen waarop zij recht hebben. Denk aan huur- of zorgtoeslag, of tegemoetkoming in bijzondere ziektekosten. Om te weten te komen waar men zoal recht op kan hebben, heeft het
NIBUD een website waar op basis van de persoonlijke situatie de mogelijkheden aangereikt worden. Bereken in een paar stappen om welke bedragen het gaat en kijk waar dit is aan te vragen. Een andere nuttige informatiebron is
Wijzer in Geldzaken.
COSBO heeft in de afgelopen maanden nader onderzocht waarom sommige ouderen met een laag inkomen de U-polis te duur vinden als zorgverzekering. Hierover hebben we op onze website een korte uitleg gegeven, ook omdat er enkele wijzigingen in de nieuwe regeling komen, die waarschijnlijk het gesignaleerde probleem verhelpen.
Lees er meer over op deze pagina.Meldpunt Bank Dicht!
Waar er eerst in zowat elke buurt een bankkantoor te vinden was, worden er nu steeds meer filialen gesloten. En de coronacrisis lijkt deze trend te versnellen: een tijdelijke sluiting vanwege het virus wordt een blijvende. Seniorenorganisatie KBO-PCOB krijgt van leden steeds meer klachten en vragen hierover. Om in kaart te brengen hoeveel sluitingen er in de afgelopen tijd zijn geweest, lanceert KBO-PCOB het ‘Meldpunt Bank Dicht!’:
Zingevingsonderzoek over ‘kwetsbaarheid’
Het beeld dat de meeste ouderen zorgbehoevend, kwetsbaar en eenzaam zijn moet nodig bijgesteld worden, zo blijkt uit het Zingevingsonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Dit sluit aan bij wat COSBO ook lokaal regelmatig uitdraagt: over een deel van de ouderen maken we ons echt zorgen, maar met velen gaat het goed, ondanks eventuele beperkingen. De meeste senioren wonen nog gewoon zelfstandig thuis, koken hun eigen maaltijd, rijden zelf auto, passen op de kleinkinderen en doen (vrijwilligers)werk. De KBO-PCOB: “De publieke beeldvorming over ouderen is helaas anders. Maar de senior van nu is niet de senior van 50 jaar geleden. Ze zijn nu fitter, vitaler, meer ondernemend en doorgaans best tevreden over het leven dat ze nu leiden.” Senioren vinden zich wijzer, rijker, milder, relaxter, zekerder, meer zichzelf en vooral intens dankbaar over wat het leven hun gebracht heeft.