Netwerk Oudere Migranten Utrecht Komt op voor de belangen van oudere migranten in Utrecht

Waar zet het Netwerk Oudere Migranten Utrecht zich voor in?

 • Informatie in de eigen taal:
  Mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid spreken en begrijpen de Nederlandse taal soms niet goed. Daardoor missen zij informatie over bijvoorbeeld gezondheidszorg of financiële regelingen. Informatie in meerdere talen is dus belangrijk.
  Voor wie ook niet heeft leren lezen in zijn of haar moedertaal, zijn filmpjes en audioberichten een goede manier om informatie over te brengen. Het NOMU wil graag dat dit soort communicatiemiddelen meer worden gebruikt.
 • Taallessen:
  Je bent nooit te oud om te leren. Als ze willen, moeten oudere migranten Nederlandse les kunnen volgen in hun eigen tempo, dicht bij huis en in een fijne sfeer.
 • Woonzorg-locaties:
  Ouderen voelen zich vaak het veiligst in een omgeving met mensen die hun cultuur en taal delen. Er zijn ideeën om woongroepen met bepaalde groepen te beginnen of om verschillende culturen bij elkaar te brengen op elk hun eigen etage van een woon-zorg-complex. Daarover praten wij met de gemeente Utrecht en met zorginstellingen.
 • Cultuursensitief werken:
  Iedere oudere verdient het om geholpen te worden door hulpverleners die rekening houden met zijn of haar culturele achtergrond. Die bijvoorbeeld snapt dat het in zijn of haar cultuur nog moeilijker is om hulp te vragen aan instanties dan in de Nederlandse. Instellingen moeten daar af en toe aan worden herinnerd.
 • Mantelzorg:
  Als je ouders niet in Nederland zijn geboren en misschien jijzelf ook niet, kan het extra moeilijk zijn om voor hen te zorgen als ze ouder worden. Migranten-mantelzorgers weten niet altijd welke hulp er is om hun zorgtaak vol te houden. Daarom doen wij ons best om hen te bereiken en informatie te geven.
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann