Onderzoek naar effect BCG-vaccin op infectie met coronavirus bij zestigplussers

UPDATE juni 2020: er zijn voldoende deelnemers aangemeld, mede dankzij COSBO, NUZO en NOOM.

 

27-4-2020

Het Radboudumc onderzoekt met het UMC Utrecht of een vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin) bij ouderen (60-plus) de kans op infectie met het coronavirus verkleint, of dat het de ernst van de symptomen vermindert als er toch een infectie optreedt. In totaal kunnen 1600 ouderen deelnemen aan het onderzoek, dat deze week start. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet.

Het coronavirus blijkt vooral ouderen ernstig ziek te maken. Bij een infectie lopen zij ook het hoogste risico om aan de infectie te overlijden. Op dit moment is er nog geen specifiek vaccin tegen het coronavirus of een andere manier om ouderen tegen de infectie te beschermen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan verhogen.

Het is echter nog niet vastgesteld of het BCG-vaccin ook (enige) bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Om te bepalen of het wel of niet werkt, wordt dit onderzoek de komende maanden uitgevoerd. Het onderzoek moet de vraag beantwoorden of het BCG-vaccin tegen het coronavirus beschermt en/of het de ernst van de symptomen bij ouderen vermindert.

BCG is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt in veel landen gebruikt om tuberculose te voorkomen. In dit onderzoek onder ouderen wordt BCG-vaccin gebruikt dat door de ziekenhuizen direct via het RIVM is besteld. Het onderzoek heeft geen consequenties voor de beschikbaarheid van het vaccin voor het reguliere gebruik door de GGD‘en.

 

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann