“Onze band was en is intens”

Het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht heeft een onderzoek gedaan naar de impact van de Corona-crisis bij gezinnen en ook bij grootouders. Uit de antwoorden op de stellingen blijkt dat de meerderheid van de grootouders zich door de maatregelen tegen het coronavirus meer geïsoleerd voelt van hun kleinkinderen. Tegelijkertijd geeft bijna 40% aan zich in deze tijd meer betrokken te voelen bij hun kleinkinderen en voelt eveneens 40% zich door hen gesteund. Die betrokkenheid en steun lijken vooral toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van moderne communicatiemiddelen. Bijna 60% van de grootouders geeft aan dat ze meer gebruik zijn gaan maken van bijvoorbeeld smartphone of computer om contact te houden met hun kleinkinderen.

En opvallend is de conclusie dat een deel van de grootouders aangeven dat de huidige situatie geen invloed heeft op de onderlinge relatie. Zij benoemen dat de bestaande band onverminderd sterk blijft: ‘Geen invloed. Onze band was en is intens’.

Een grootouder geeft aan: ‘De relatie was altijd goed, maar nu communiceren we via Facetime met hen individueel. Dit geeft een enorme meerwaarde, ze laten meer van zichzelf zien’. Een ander deel van de respondenten ervaart een grotere wederzijdse betrokkenheid dan voor coronatijd. Zo zijn veel grootouders nu meer betrokken bij het leven van hun kleinkinderen doordat ze hen helpen met schoolwerk.

Het hele rapport is te lezen op: Slepend en soms ook slopend | Hogeschool Utrecht (hu.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann