Roze 60-plussers in Utrecht: tevreden, maar ook bezorgd

Roze ouderen verkiezen professionele zorg boven mantelzorg wanneer zij hulpbehoevend zijn. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek onder 124 LHBT-ouderen (lesbisch/homo/bi-seksueel/transgender) in Utrecht. Dit onderzoek werd afgelopen zomer in opdracht van COSBO Stad Utrecht en de Adviescommissie LHBT-beleid uitgevoerd. Het eindrapport met conclusies en aanbevelingen is op 11 oktober aangeboden aan wethouder Kees Diepeveen tijdens Coming Out Dag op het Stadskantoor te Utrecht.

Wat zijn de behoeften van LHBT-ers boven de 60 jaar als het gaat om wonen, zorg en sociale contacten in de stad Utrecht? Dat was de belangrijkste vraag die belangenbehartigingsorganisatie COSBO-Stad-Utrecht en de gemeentelijke Adviescommissie LHBT-beleid afgelopen zomer voorlegden aan roze ouderen in Utrecht via een breed uitgezette vragenlijst. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Master-studente van de Universiteit Leiden.

Resultaten

In het onderzoek zijn hoger opgeleiden die maatschappelijk actief zijn vrij sterk vertegenwoordigd. Deze roze ouderen zijn eigenlijk best tevreden met hun huidige situatie. De acceptatie van anders-georiënteerden is in Utrecht vrij groot en dat is zeker voor degenen die in andere tijden zijn opgegroeid een positief gegeven. Maar er zijn ook zorgen.

De meeste roze 60-plussers hebben bijvoorbeeld geen kinderen en een kleiner netwerk om op terug te vallen. Dat maakt het lastiger om een beroep te doen op mantelzorg, als dat nodig zou zijn. Roze ouderen zullen meer een beroep doen op professionele zorgverleners dan anderen. Zij vinden het belangrijk dat zij zich veilig en gerespecteerd voelen door die zorgverleners.

Roze ouderen stellen “roze-vriendelijke” maatregelen op prijs. Zo kunnen zorg- en welzijnsinstellingen een actief Roze Loper-beleid voeren. In Utrecht zijn er verschillende instellingen die met dit keurmerk voor roze-vriendelijk beleid werken, maar het blijkt de senioren zelf niet goed bekend te zijn welke dat zijn en hoe zij daarachter kunnen komen. Er is niet zozeer behoefte aan aparte woon-zorgvoorzieningen voor deze groep, maar wel aan een woonomgeving waar men zich welkom voelt.

Nog te vaak hebben LHBT-ers te maken met negatieve reacties, zoals vervelende grappen of nare opmerkingen. De veranderende samenleving baart sommige roze ouderen ook best zorgen: komt de verworven acceptatie op termijn niet in het gedrang?

Na de overhandiging van het rapport aan de wethouder op het Stadskantoor heeft het onderzoeksteam tijdens een themabijeenkomst van de Adviescommissie voor het Ouderenbeleid (ACO) nadere uitleg gegeven en is men ingegaan op de conclusies en aanbevelingen.


		
	       
    

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann