Samenwerking in de ouderenzorg

Goede zorg en ondersteuning voor ouderen is belangrijk. Zeker nu het aantal 67-plussers toeneemt en zij langer thuis wonen. . Naarmate mensen meer zorg en ondersteuning nodig hebben, komen er steeds meer hulp- en zorgverleners over de vloer, inclusief mantelzorgers en vrijwilligers. Voor ouderen en hun naasten kan het verwarrend en onplezierig zijn om met veel verschillende personen te maken te hebben. Om ervoor te zorgen dat iemand meedenkt zijn de organisaties uit het medisch en het sociaal domein samen met ouderen in de regio Utrecht tot één samenwerkingsmodel gekomen, waarbij de oudere (‘U’) centraal staat: Proactieve Integrale Ouderenzorg, oftewel Om U. Aandacht voor welbevinden, zelfredzaamheid en eigen regie van mensen staan hierbij centraal.

Ook COSBO is bij dit project betrokken geweest en door deelname in de Werkgroep Ouderen van de HUS (huisartsenvereniging) volgen wij hoe het in de diverse Utrechtse wijken verloopt (dat verschilt overigens!). Vanuit die rol hebben wij bijvoorbeeld (samen met partner NUZO) overleg gevoerd met gemeente en zorgverzekeraar Zilveren Kruis over knelpunten rond de maaltijdverzorging bij alleenwonenden met dementie. Daar werd opnieuw duidelijk hoe belangrijk samenwerking over de schuttingen van het eigen domein (en financiering) is, samen met actieve wijkbewoners en vrijwilligersorganisaties. En elke situatie vraagt een eigen oplossingsrichting, dus maatwerk.

Hebt u ervaring met de samenwerking in uw wijk, positief of minder positief, vertel ons dan uw verhaal. Het is voor ons belangrijk om te weten of afspraken en plannen goed werken of niet.

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann