Preventie en welzijn

Preventie en welzijn  

Bewegen is een belangrijke voorwaarde om gezond oud te worden. En een goede manier om meer onder de mensen te komen. Menselijk contact bevordert de geestelijke fitheid en geeft zin aan het leven. Een preventief ouderenbeleid legt daarom accent op een gezonde levensstijl (beweging en voeding) in combinatie met sociale contacten en het activeren van het brein. Juist alleenwonenden hebben behoefte aan voldoende activiteiten om mentaal en fysiek in beweging te blijven en isolement te voorkomen.  

Marlies Alvares: ‘Nu ik niet meer werk, heb ik meer rust, minder stress. Maar ik verveel me geen dag. Ik ben actief in diverse groepen over maatschappelijke vraagstukken en een trouwe kerkganger. En ik wil meer gaan sporten.’ Lees het verhaal van Marlies Alvares

Adviezen

Onze vijf voornaamste adviezen op het gebied van preventie en welzijn zijn: 

  1. Bewegen voor ouderen
    Ontwikkel voor ouderen een stedelijk beweegprogramma dat in alle wijken wordt uitgevoerd. Met oog voor sociale vaardigheden, zodat deelnemers elkaar ook buiten de lessen opzoeken. Stimuleer sportverenigingen met financiële middelen om sport voor ouderen aan te bieden en te werken aan de fysieke toegankelijkheid van hun faciliteiten. 
  2. Werving
    Verstrek informatie in meerdere talen en op verschillende manieren (digitaal en niet-digitaal) over de beweegmogelijkheden per wijk. Gebruik foto’s waarin verschillende groepen ouderen zich herkennen. Zorg dat beweegmakelaars een afspiegeling vormen van de wijken waarin zij werken. 
  3. Bankjes
    Maak wandelen aantrekkelijker door langs looproutes naar winkels en parken bankjes te zetten. Anders durven velen niet aan zo’n tocht te beginnen. Vuistregel is een bankje om de 100 á 125 meter, liefst op een plek waar iets te zien valt. 
  4. Veelzijdig
    Ook op latere leeftijd zijn er liefhebbers van bingo en van opera. Er zijn mensen die tot op hoge leeftijd actief zijn voor anderen. En die graag genieten van eten, bijvoorbeeld uit hun geboortestreek. Sluit aan bij de veelzijdigheid van de Utrechtse ouderen en laat hen zelf meedenken over activiteiten. 
  5. Mantelzorgcompliment
    Utrecht schafte dit in 2016 ten onrechte af. Informeer actief over dit geldbedrag voor mensen die intensieve mantelzorg verlenen. Geef het Steunpunt Mantelzorg een actieve rol. Zo komen mensen in contact met de aanvullende zorg en ondersteuning die nog te vaak ontbreekt. 

Goed en gezellig eten  

Het is een heet hangijzer bij veel ouderen: gezond blijven eten. Hongergevoel en smaak kunnen afnemen. Alléén eten, en voor één persoon moeten koken, helpt ook niet voor de eetlust. Gelukkig zijn er in Utrecht veel initiatieven om ouderen een smakelijke – en wie wil gezellige – maaltijd te bezorgen. Je kunt een maaltijd aan huis krijgen of in het buurthuis gezamenlijk eten. Ook zijn er studenten die soep maken naar Oma’s recept; tijdens het eten maken jong en oud een praatje. De gemeente Utrecht organiseerde eind 2021 een bijeenkomst om de maaltijd-initiatieven samen te brengen en te kijken wat ze van elkaar kunnen leren en hoe ze elkaar kunnen aanvullen. U-Centraal inventariseert nu de initiatieven in de Domstad en maakt een overzicht per wijk. Zodra het overzicht er is, plaatsen we het hier. 
Ook landelijk is er aandacht voor dit thema. Zo geeft de site IkWoonLeefZorg 10 tips om iemand met dementie beter te laten eten. Het zijn praktische tips die aan veel tafels kunnen leiden tot meer eetplezier.  

Stof tot nadenken 

Niet alleen de maag, ook de geest wordt graag gevoed! Nieuwe ideeën, kennis, fantasieën: zij houden de mens mentaal lenig en gezond. En net als met eten geldt ook hier: hersengymnastiek doe je alleen of samen met anderen, net wat je zelf het beste bevalt. In Utrecht zijn er ontelbare mogelijkheden om je hersenen actief te houden. We noemen er een paar: 

Informatie en vaardigheden
U-Centraal biedt cursussen en bijeenkomsten aan. Je krijgt nuttige informatie of leert vaardigheden die je helpen bij specifieke gebieden en momenten in je leven. Denk aan omgaan met geld rond je pensioen of een workshop leuke dingen doen. Er zijn ook cursussen voor mensen die de Nederlandse taal minder goed spreken. Kijk voor meer informatie op www.u-centraal.nl of bestel het groepenboekje via groepen@u-centraal.nl of T 030-2361770. 

Zingeving en levensvragen
De organisatie ‘Zin in Utrecht’ biedt inwoners van de stad ondersteuning bij zingeving, levensvragen en spiritualiteit. Dit doet zij in de vorm van individuele gesprekken en door het organiseren van bijeenkomsten. In 2022 zijn er in acht Utrechtse wijken elke maand bijeenkomsten waarin zingeving en ouder worden centraal staan. Daar kun je als senior samen met leeftijdsgenoten bezig zijn met innerlijke groei in balans. De bijeenkomsten zijn kosteloos; wijkhoppen is toegestaan. Professionals en vrijwilligers in de hulpverlening kunnen er terecht voor een uitgebreid trainings- en scholingsaanbod. Geïnteresseerd? Kijk eens op de site of bel: 030-6626814.    

Colleges voor iedereen
Via Oud Geleerd, Jong Gedaan volgen senioren interactieve colleges die door studenten worden gegeven. Dit kan tijdens bijeenkomsten die worden georganiseerd en via internet. De colleges zijn er voor iedereen: je hoeft niet al een studie achter de rug te hebben om met plezier te kunnen deelnemen.  

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann