Preventie en welzijn

Preventie en welzijn  

Bewegen is een belangrijke voorwaarde om gezond oud te worden. En een goede manier om meer onder de mensen te komen. Menselijk contact bevordert de geestelijke fitheid en geeft zin aan het leven. Een preventief ouderenbeleid legt daarom accent op een gezonde levensstijl (beweging en voeding) in combinatie met sociale contacten en het activeren van het brein. Juist alleenwonenden hebben behoefte aan voldoende activiteiten om mentaal en fysiek in beweging te blijven en isolement te voorkomen.  

Adviezen

Onze vijf voornaamste adviezen op het gebied van preventie en welzijn zijn: 

 1. Bewegen voor ouderen
  Ontwikkel voor ouderen een stedelijk beweegprogramma dat in alle wijken wordt uitgevoerd. Met oog voor sociale vaardigheden, zodat deelnemers elkaar ook buiten de lessen opzoeken. Stimuleer sportverenigingen met financiële middelen om sport voor ouderen aan te bieden en te werken aan de fysieke toegankelijkheid van hun faciliteiten.
   
 2. Werving
  Verstrek informatie in meerdere talen en op verschillende manieren (digitaal en niet-digitaal) over de beweegmogelijkheden per wijk. Gebruik foto’s waarin verschillende groepen ouderen zich herkennen. Zorg dat beweegmakelaars een afspiegeling vormen van de wijken waarin zij werken.
   
 3. Bankjes
  Maak wandelen aantrekkelijker door langs looproutes naar winkels en parken bankjes te zetten. Anders durven velen niet aan zo’n tocht te beginnen. Vuistregel is een bankje om de 100 á 125 meter, liefst op een plek waar iets te zien valt.
   
 4. Veelzijdig
  Ook op latere leeftijd zijn er liefhebbers van bingo en van opera. Er zijn mensen die tot op hoge leeftijd actief zijn voor anderen. En die graag genieten van eten, bijvoorbeeld uit hun geboortestreek. Sluit aan bij de veelzijdigheid van de Utrechtse ouderen en laat hen zelf meedenken over activiteiten.
   
 5. Mantelzorgcompliment
  Utrecht schafte dit in 2016 ten onrechte af. Informeer actief over dit geldbedrag voor mensen die intensieve mantelzorg verlenen. Geef het Steunpunt Mantelzorg een actieve rol. Zo komen mensen in contact met de aanvullende zorg en ondersteuning die nog te vaak ontbreekt.
   
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann