Wonen

Wonen

Utrecht telt steeds meer senioren, die langer zelfstandig wonen. Dit betekent dat er veel, heel veel woonruimte gecreëerd moet worden voor deze groep. Woonruimte die voldoet aan het Toetsingskader Wonen Senioren. Deze is op 3 december 2020 door de gemeenteraad aangenomen. Voorop staat een woonomgeving waar het ouderen zoveel mogelijk me kunnen blijven doen. Het sociale netwerk staat centraal. Het is daarom belangrijk om binnen de eigen wijk te kunnen blijven wonen.

Janny van Hoorn-Plooy: ‘Ik krijg veel aanbiedingen van de gemeente en de woningcorporatie. Als ik wil verhuizen, mag ik kiezen waar naartoe. Maar ik blijf dus hier, en dat heb ik hen duidelijk gezegd.’
Lees hier het verhaal van Janny.

Werkgroep Wonen

COSBO-Stad-Utrecht neemt deel aan de werkgroep Wonen van het Maatschappelijk Netwerk Utrecht (MNU). Samen met de andere deelnemers doen we een oproep aan onder meer politieke partijen, de gemeente, zorginstellingen. We vragen hen met klem ervoor te zorgen dat het Toetsingskader Wonen Senioren wordt toegepast bij alle nieuwbouw. 

Adviezen

Onze vijf voornaamste adviezen op het gebied van wonen zijn: 

 1. 13% Nieuwbouw voor senioren
  In 2040 is 13 % van de Utrechters 65-plusser. Zorg in nieuwbouwprojecten dat een evenredig deel van de woningen geschikt en bestemd is voor ouderen. Denk hierbij onder meer aan gelijkvloers wonen; gezamenlijke ruimtes die ontmoeting bevorderen; voldoende parkeerplaatsen voor mensen die afhankelijk zijn van eigen vervoer; ruimte en oplaadmogelijkheden voor scootmobiels.  
 2. Gemengde wijken
  Hou bij nieuwbouw- en renovatieplannen rekening met de aantallen ouderen in de wijk én met de aantallen ouderen uit andere culturen. Benader vanaf het begin deze mensen om hun woonwensen te inventariseren.  
 3. Verscheidenheid seniorenwoningen
  Bouw verschillende typen seniorenwoningen. Denk aan huur en koop, luxe en goedkoper, diverse kamerindelingen, gemeenschappelijke wooninitiatieven, (kangoeroe)woningen voor mantelzorger en oudere samen.  
 4. Ruimere regeling ‘van groot naar beter’
  Deze regeling geeft huurders die kleiner gaan wonen korting op de huurprijs. Geef hier meer bekendheid aan. Maak de regeling ook mogelijk voor huurders met een 3-kamerwoning. 
 5. Inzet verhuisadviseurs
  De verhuisadviseurs van de semi-commerciële organisatie Stade hebben als opdracht gezinswoningen vrij te spelen voor de markt. Onderzoek hoe zij de belangen van senioren meer voorop kunnen stellen. Maak het advies voor alle senioren gratis, of bedenk een regeling waarbij de kosten na de verkoop van de eigen woning uit de opbrengst betaald worden. Overweeg om ook advies over woningaanpassing op te nemen in het aanbod. 
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann