U-polis – Voortaan kunt u ongebruikt eigen risico terugkrijgen  

Regelmatig kreeg COSBO signalen dat oudere minima in Utrecht de zorgverzekering die de gemeente aanbiedt (de U-polis) niet voordelig vonden. We hebben ons hier in verdiept en zagen dat met name het (automatisch) meeverzekerde eigen risico in het complete pakket deze verzekering duur maakt. Nuttig voor wie weet dat hij of zij jaarlijks het hele eigen risico gebruikt, maar in andere gevallen betekent het dat het geld weg is, ook als er geen zorgkosten zijn gemaakt. Nog zuurder is het wanneer gemaakte zorgkosten niet verzekerd blijken, terwijl je wel het volledige eigen risico kwijt bent. Dat is dus dubbel betalen.

Aanpassingen

Toen we de gemeente hierover spraken, bleek dat deze klacht al vaker was geuit. En dus komt er per 2021 een andere constructie: voortaan kiest de verzekerde zelf of deze wel of niet het eigen risico wil voorschieten via de verzekering. Mochten er uiteindelijk geen of minder zorgkosten zijn gemaakt die in dit eigen risico vallen, dan wordt dat geld door de verzekeraar teruggestort. Deze regeling zal ook gelden voor het standaardpakket en dat vinden we goed nieuws. Let wel: als je het eigen risico niet verzekert en wel kosten maakt, kan het een dure grap worden. Daarom adviseert de gemeente iedereen om het eigen risico te verzekeren. Nu dat een kwestie is van ‘niet gebruikt – geld terug’, zal dat hopelijk geen probleem zijn.

Kiezen

Er is wel een kanttekening: voor de verzekeraar zijn er in deze constructie meer kosten en die worden doorberekend aan de klanten. Gemiddeld wordt de verzekering dus ietsje duurder, terwijl het voor individuele gevallen (naar schatting 20% van de verzekerden) veel goedkoper zal uitpakken.

Wij adviseren om, met name als u specifieke kosten maakt door bijvoorbeeld een chronische aandoening, te kijken of de U-polis deze kosten vergoedt en anders op een vergelijkingssite na te gaan welke verzekering beter bij uw situatie past. De verzekeraar die de U-polis aanbiedt, Zorg & Zekerheid, is telefonisch bereikbaar om mee te denken via 071 – 5 825 825.

U-pas tijdig aanvragen

Let op: voor het overstappen naar de U-polis hebt u een geldige U-pas nodig. Hebt u die niet (meer)? Dan kunt u de de U-pas hier aanvragen. Doe dit op tijd, namelijk vóór 18 november.

 

Bekijk hier de pakketten van de U-polis: https://www.gezondverzekerd.nl/gemeente/utrecht/#!/pakketten
Vergelijkingssite zorgverzekeringen:  www.independer.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann