Utrechtse 70-plusser in coronatijd: veel thuis uit voorzorg, maar meestal niet eenzamer

Ruim 120 ouderen deden mee aan een klein onderzoek van belangenbehartigingsorganisatie COSBO Stad Utrecht over hun ervaringen met coronamaatregelen. Zeker nu het aantal coronagevallen toeneemt en weer nieuwe maatregelen gelden, is het goed om te weten hoe mensen zich voelen bij de beperkingen en wat zij nodig hebben om het vol te houden. Aan het onderzoek, dat zowel digitaal als op papier verspreid was, deden vooral vrouwen mee en circa een derde van de deelnemers is afkomstig uit de Chinese gemeenschap. COSBO heeft namelijk nauwe contacten met vertegenwoordigers van enkele migrantengroepen in de stad, waaronder Chinese vereniging ‘t Zonnetje. De reacties kwamen uit alle delen van de stad, maar vooral uit de Westelijk gelegen wijken.

Toen in het voorjaar het coronavirus tot overheidsmaatregelen leidde, werd met name 70-plussers aangeraden om thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Dit omdat zij meer risico’s liepen het virus op te lopen, met ernstige medische gevolgen. In juni werden de maatregelen versoepeld, inclusief het advies aan ouderen om zich min of meer te isoleren. Al snel werd duidelijk dat lang niet alle senioren die boodschap aannamen of begrepen. En dat blijkt uit het onderzoek van COSBO ook: voor de zekerheid (of zelfs deels uit angst voor het gedrag van anderen) blijven de 70-plussers in Utrecht meer thuis dan voorheen. Een klein deel leeft nu nog net zo geïsoleerd als dit voorjaar. Toch gaan de oudere mensen hier in het algemeen heel goed mee om, wordt eveneens duidelijk. Overigens geeft vrijwel niemand aan zich nergens wat van aan te trekken en zich niet aan de overheidsadviezen te houden.

“De Tweede Wereldoorlog was erger”, omschreef iemand het gevoel dat bij de pandemie. En: “Het is nou eenmaal zo. Niemand wil je dwarsbomen, niet zeuren!” Of: “Ik wil mijn vrijheid terug, maar dat kan niet. Jammer”. Maar toch geeft ongeveer een derde van de mensen die minder op pad gaan aan dat zij meer eenzaamheid ervaren en dat is een serieus signaal. De meeste ouderen hebben meer behoefte aan sociale contacten en activiteiten dan dat zij zich zorgen maken over vervoer of boodschappen, is het beeld. Mocht de komende periode opnieuw geadviseerd worden om zoveel mogelijk thuis te blijven, dan verwachten de 70-plussers over het algemeen geen problemen. Maar meer contacten en beweging zijn wel voorwaarden om het vol te houden, en dat geldt voor de Chinese gemeenschap nog sterker. Mannen lijken er echter wel minder grote zorgen over te hebben dan vrouwen, valt op: zij zeggen zich prima te redden.

COSBO Stad Utrecht is blij dat toch een groot deel van de Utrechtse senioren zich zo goed heeft weten aan te passen aan de situatie. De boodschap dat vooral sociale contacten en beweging/activiteit belangrijk zijn voor mensen om met beperkende maatregelen om te kunnen gaan, zal zoveel mogelijk gedeeld worden, bijvoorbeeld richting de gemeente en lokale instellingen die met ouderen werken. Het invoeren van bijvoorbeeld speciale openingstijden bij publieke diensten of in winkels kan voor sommige klanten erg prettig zijn, maar het moet niet leiden tot beperkingen om op andere tijden te komen, denkt COSBO.

 

You may also like...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann