Wat te doen bij hittedagen?

Er staan ons een paar erg hete dagen te wachten. Onder meer voor ouderen brengt dat extra ongemak en risico’s met zich mee. Hoe ga je daar het beste mee om?

Door de opwarming van de aarde neemt de kans op extra hittedagen met tropische temperaturen ieder jaar toe. Daar komt bij dat de warmte in een stad meer blijft hangen en het soms een paar graden warmer is dan buiten de stad. Als de warmte buiten te groot wordt, is de temperatuur binnen niet altijd meer te reguleren en wordt het zelfs onaangenaam om binnen te zijn. Zeker als de hitte aanhoudt.

Oudere mensen kunnen de warmte minder goed verdragen. We noemen dit ‘hittestress’: de warmte zorgt voor echte psychische en lichamelijke stress. Ook is er bij hitte meer kans op overlijden, vooral bij kwetsbare ouderen. De gemeente Utrecht neemt de toename van de hittedagen serieus door gebieden anders in te richten (bijvoorbeeld door meer groen) en op andere manieren te bouwen. Maar ook door meer en betere informatie te geven en mensen te waarschuwen wanneer er een hitteperiode aankomt en hoe zij daarop hun gedrag kunnen aanpassen. Lees meer over signalen van hittestress en tips om de hitte door te komen:
Hitte en Gezondheid · GGD Leefomgeving
Ik bereid me voor op warm weer | Thuisarts.nl
Het wordt weer warm! Vijf hittekwalen en wat je moet doen – Rode Kruis Nederland
Wat te doen bij hitte? | RIVM 

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann