Week van de valpreventie

Ben je een actieve senior die niet bepaald achter de geraniums zit, maar wel graag op beide pootjes terecht komt? Of werk je met 65-plussers, die je voor nare valpartijen wilt behoeden? Doe dan je voordeel met de Valpreventie Week van 3 tot en met 9 oktober. 

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser na een val op de Spoedeisende Hulp. En dit is nog maar 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen zijn enorm. Een valongeval benadeelt de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. De directe medische zorgkosten van valongevallen waren in 2020 al meer dan 1 miljard euro. Geen wonder dus dat hier veel aandacht voor is. Het brengt minister Connie Helder tot het opstellen van een landelijk programmaplan Valpreventie

Zelf aan de slag in Utrecht
Als inwoner van Utrecht kun je zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat je valt. Op de site Vallen Voorkomen staan concrete tips. Zoals: eet gezond, blijf in beweging, zorg voor goede verlichting, check regelmatig je bril. Niet heel ingewikkeld, maar doe je het ook? Per domein (huis, buurt, voeding, beweging) staat aangegeven waar je in je eigen wijk en samen met anderen hieraan kunt werken. Dit project is gestart in Oog in Al en wordt nu ook opgestart in Binnenstad, Kanaleneiland, Rivieren- en Dichterswijk, Overvecht, Lombok en Lunetten. En er volgen ongetwijfeld meer wijken.
Meer tips? Lees ook Valpreventie: hup, in de benen!  

Voor professionals
Werk je als professional met 65-plussers en wil je met valpreventie aan de slag? Kijk dan op de site van Veiligheid.nl  voor een aantal handige hulpmiddelen om hierover in gesprek te gaan. Tijdens de Valpreventie Week zijn deze tools gratis te downloaden. 

Dit vind je misschien ook leuk...

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann